Onze tripsitters en therapeuten zijn of worden momenteel geschoold om eerste hulp bij ongelukken te kunnen verschaffen. In deze blog zal ik wat bevindingen opschrijven om voor onszelf en anderen een kader te geven wat te doen bij ongelukken tijdens psychedelische sessies.
Letsels aan bewegingsapparaat behandelen
Na de plek goed gekoeld te hebben (niet bij botbreuken), schakel je 1-1-2 in of je belt de huisarts. Als je niet weet wie je moet bellen kies je willekeurig één van de twee opties.
Daarna:
Spierletsel treedt o.a. op bij spierkramp of een spierscheur dat ook wel zweepslag wordt genoemd. Een spierscheur kan in elke spier voorkomen, maar komt meestal voor in de kuit. Er is een plotselinge scherpe pijn, precies op de plek waar de scheur is ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de scheur kan er na enige tijd een zwelling ontstaan. Daarnaast kan er een bloeduitstorting ontstaan. Spierkrampen daarentegen zijn onwillekeurige samentrekkingen van spiervezels en komt ook het meeste voor bij de kuit. Bij kuitkrampen trekken de spieren in de kuit zich plotseling samen. Dit geeft ook een plotselinge pijn. De kramp kan een paar seconden tot minuten duren.
Wat stel je vast?
Mensen met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Rugpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk.
Vaak is het een zeurende pijn. De pijn kan ook zeer hevig zijn. Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak (veel) meer pijn. Soms lukt bewegen bijna niet door de pijn.
Wat stel je vast?
Wat doe je?
Doel:
Afdekken van een open botbreuk.
Weersinvloeden en letsel
Wat stel je vast?
Wat doe je?
Bij een ernstige onderkoeling pak je de armen apart in, niet bij de romp van het slachtoffer. De armen zijn het sterkst afgekoeld en koelen de romp verder af als je ze samen inpakt. De ambulancehulpverleners hebben op die manier ook gemakkelijker toegang tot een arm (voor het meten van de bloeddruk, het prikken van een infuus) zonder dat de romp afkoelt.
Wat stel je vast?
Wat doe je?
Zorg dat het water niet te heet is. Door de bevriezing is er een gestoord gevoel in de ledematen. Bij te heet water is er kans op verbranding. Het water kan het best op lichaamstemperatuur zijn, dus niet hoger dan 40 ̊C. Controleer daarom steeds de watertemperatuur met een thermometer, met de binnenkant van je pols of met je elleboog. Pas zo nodig de watertemperatuur aan.
Wat stel je vast?
Wat doe je?
Veel huidirritaties kunnen lijken op hitte-uitslag, maar zijn dit echter niet. Voorbeelden hiervan zijn verstopte haarzakjes, acne, eczeem, een allergische reactie of een reactie op medicijnen.
Wat stel je vast?
Neem bij zonnebrand direct contact op met de huisarts:
Wat stel je vast?
Het gaat hier om een levensbedreigende situatie en 1-1-2 zal altijd gebeld moeten worden. Als de huid van het slachtoffer warm, rood en gestuwd is, is er sprake van hittestuwing. Een hitteberoerte is een ernstige vorm van hitte-uitputting, waarbij er weefselschade optreedt. Een hitteberoerte gaat vaak gepaard met stuiptrekkingen en bewustzijnsverlies.
Wat stel je vast?
Wat doe je?
Soms koelt het slachtoffer met een hitteberoerte niet snel genoeg af en verslechtert de toestand snel. Richt dan een draaiende ventilator op de natte huid of besproei het slachtoffer met koud water met een douchekop of gieter. Overleg in deze situatie met de meldkamercentralist.
Hitteberoerte ontstaat bij grote fysieke inspanning of te grote blootstelling aan hitte, waarbij de temperatuurregulatie van het lichaam faalt en transpireren niet meer helpt of zelfs volledig stopt. Slachtoffers van het gebruik van XTC of andere stimulerende middelen vertonen dezelfde verschijnselen als slachtoffers van een hitteberoerte.
Voorkomen van verdere onderkoeling met een isoloatiepakket.
Bij een ernstig ongeval kan een (deel van een) ledemaat afgerukt worden. Dit is zeer beangstigend voor het slachtoffer en de omgeving, maar hoeft niet altijd te leiden tot definitief verlies van het lichaamsdeel. Een goede hulpverlening zal de kans op herstel bevorderen.
Wat stel je vast?
Wat doe je?
Behandel bij een volledige amputatie altijd eerst de bloeding, geef daarna pas aandacht aan het afgerukte lichaamsdeel. Vaak zal de amputatiewond in eerste instantie direct na het ongeval door samentrekking van de spieren en bloedvaten niet hevig bloeden.
Uitvoering: