Zoek
Sluit dit zoekvak.

De werking van LSD

LSD als therapie

Inhoudsopgave

LSD is het sterkste psychedelicum

LSD (Lysergic acid diethylamide) wordt beschouwd als een van de krachtigste psychedelica vanwege zijn potentie, duur en effecten. Hier zijn enkele redenen waarom de werking van LSD wordt beschouwd als sterkste van alle bekende psychedelica:

  1. Potentie: LSD is zeer potent en kan een zeer krachtig effect hebben bij doseringen van slechts enkele microgrammen (µg). Bijvoorbeeld, een typische dosis LSD is ongeveer 100-200 µg, terwijl de effecten van psilocybine meestal worden gevoeld bij doseringen van 10-30 mg en DMT bij doseringen van 10-60 mg. Dit betekent dat LSD ongeveer 500 keer krachtiger is dan psilocybine en DMT.
  2. Tripduur: LSD trips kunnen tot wel 12 uur duren terwijl psilocybine en DMT meestal een kortere duur hebben. Dit lange effect kan ervoor zorgen dat de ervaring van LSD dieper en intenser wordt dan die van andere psychedelica.
  3. Effecten: LSD staat bekend om zijn vermogen om zeer intense en complexe visuele, mentale en emotionele effecten te produceren. Deze effecten kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende effecten bestaan uit veranderingen in perceptie, verhoogde introspectie, mystieke ervaringen en sterke emotionele reacties. Deze intense effecten maken LSD een unieke en potentieel overweldigende ervaring.

De reden waarom LSD een sterke werking en lange tijdsduur heeft is dat LSD in dezelfde receptoren past als DMT en psilocybine maar er door de vorm van het molecuul er niet makkelijk uitkomt. Verder kan de lever LSD op en langzame manier afbreken en worden deze afbraakproducten via de urine afgescheiden. Dit is anders dan bij DMT en psilocybine.

LSD sessie tijd -De werking van LSD

LSD werkt in op receptoren in het brein

De effect die worden geproduceerd hebben met name te maken met de serotonerge receptoren. Deze 5-HT receptoren zijn verspreid in het brein en door de binding van LSD op deze receptoren verandert de prikkelgeleiding in het brein. LSD heeft affiniteit voor deze receptoren:

  1. 5-HT2A receptor: LSD bindt zich voornamelijk aan deze receptor, die betrokken is bij het reguleren van perceptie, cognitie, emotie en bewustzijn. Stimulatie van deze receptor door LSD kan leiden tot veranderingen in de visuele waarneming, intensivering van emoties en veranderingen in het bewustzijn. Ook kan het de activiteit in de prefrontale cortex verhogen, wat kan leiden tot veranderingen in het denken en het gevoel van verbondenheid met de omgeving.
  2. 5-HT1A receptor: LSD kan ook binden aan deze receptor, die betrokken is bij het reguleren van angst, depressie en stemming. Stimulatie van deze receptor kan leiden tot vermindering van angst en depressie, hoewel het niet duidelijk is in hoeverre LSD deze receptor stimuleert.
  3. Andere 5-HT receptoren: LSD kan ook de 5-HT1D, 5-HT5A en 5-HT6 receptoren stimuleren. Hoewel de exacte effecten van deze stimulatie nog niet volledig begrepen zijn, kan het verband houden met de anxiolytische en antidepressieve effecten van LSD.

Meer glutamaat en BDNF als gevolg van LSD

Buiten de effecten die een persoon kan waarnemen veranderen de chemische boodschappers in het brein tijdens het gebruik van psychedelica zoals LSD, DMT of psilocybine. Door verhoogde stimulatie op 5-HT2a receptor komt er meer glutamaat en BDNF vrij.

Glutamaat

Glutamaat is de belangrijkste excitatoire neurotransmitter in de hersenen en speelt een cruciale rol bij de communicatie tussen zenuwcellen. Wanneer er meer glutamaat vrijkomt kan dit leiden tot verhoogde synaptische plasticiteit en de vorming van nieuwe synapsen tussen zenuwcellen. Dit kan op zijn beurt leiden tot verbeterde cognitieve functies, zoals leren, geheugen en informatieverwerking. Een tekort aan glutamaat komt echter zelden en wordt doorgaans alleen gemeten bij neurologische of psychiatrische aandoeningen.

BDNF

BDNF is een neurotrofine die de groei en overleving van zenuwcellen bevordert. Het wordt vaak beschouwd als een belangrijke factor in neuroplasticiteit en kan helpen bij het versterken van synapsen tussen zenuwcellen. Wanneer er meer BDNF vrijkomt in de hersenen kan dit leiden tot verbeterde cognitieve functies en het vermogen van de hersenen om nieuwe informatie te verwerken en te leren. BDNF wordt ook geassocieerd met de bescherming van neuronen tegen degeneratie en de bevordering van neurogenese of de groei van nieuwe zenuwcellen.

psilocybine en 5htp receptor -De werking van LSD

Al met al kan de vrijlating van glutamaat en BDNF in de hersenen leiden tot verbeterde cognitieve functies en het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en situaties. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals depressie, waar verminderde synaptische plasticiteit en BDNF-niveaus zijn waargenomen.

Op de afbeelding hiernaast is het mechanisme te zien hoe psychedelica de neurochemie en neurotransmissie beïnvloeden. BDNF speelt een aanzienlijke rol bij het behandelen van depressie bij met name mannen, maar ook bij vrouwen. Meer BDNF en glutamaat zou bij sommige neurodegeneratieve aandoeningen zoals MS en Parkinson in theorie verlichting kunnen bieden van de symptomen.

De LSD ervaring

De beleving die iemand heeft op LSD hangt af van de persoon die het gebruikt, de omstandigheden en als belangrijkste de dosering. Een zeer lage dosering van LSD zal namelijk geen tot weinig verandering geven, terwijl een dosering van 200 microgram een volle trip kan geven. Hoe hoger de dosering des te meer de effecten zullen zijn en daarmee ook het triplevel.

Meer informatie: Psychedelica en triplevels

LSD sessie als therapie

Ben je benieuwd hoe wij LSD sessies inzetten als therapie? Neem dan één van de onderstaande pagina’s door.