Zoek
Sluit dit zoekvak.

Psilocybine tegen de ziekte van Crohn

Psilocybine bij Crohn

Inhoudsopgave

Psilocybine en Crohn

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat psilocybine werkt als ontstekingsremmer. De meeste natuurlijke behandelingen tegen de ziekte van Crohn werken omdat deze ontstekingsremmende mechanismen hebben. Kan psilocybine dan als ontstekingsremmer op celniveau iets betekenen voor personen met Crohn?

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmaandoening die het spijsverteringskanaal aantast. Hierdoor ontstaat buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding. De ontstekingen die ontstaan door de ziekte van Crohn kunnen elk deel van het spijsverteringskanaal aantasten, van mond tot anus. Deze symptomen hebben een significante impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Het begrijpen van de onderliggende oorzaken en behandelingen van deze aandoening is essentieel voor het vinden van een remedie voor deze ziekte.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van de ziekte van Crohn zijn tot op heden nog niet volledig bekend. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat factoren zoals erfelijkheid en een verstoord immuunsysteem waarschijnlijk een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Bovendien kunnen risicofactoren zoals leeftijd, etniciteit, familiegeschiedenis, roken, het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen en bepaalde omgevingsfactoren bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. We weten dus nog niet alles over deze aandoening, maar dankzij wetenschappelijke studies begrijpen we steeds beter hoe de ziekte zich kan manifesteren.

Wat we wel weten over Crohn

Door metingen is bekend welke ontstekingsproducten bij Crohn in hoge concentratie voorkomen. Deze producten zijn onder andere C-reactive protein , interleukine-6 en tumor necrosis factor-alpha. Door deze metingen kunnen we de ziekte beter begrijpen en gerichte behandelingen ontwikkelen die deze ontstekingsproducten tegengaan.

Werkt psilocybine ontstekingsremmend bij Crohn?

Psilocybine kan volgens diverse wetenschappelijke precies de ontstekingsproducten verlagen die bij Crohn verhoogd zijn. In theorie lijkt dit een oplossing om de symptomen van Crohn the kunnen verminderen en de ziekte onder controle te krijgen. We geven hieronder per onderwerp aan of psilocybine een positieve invloed kan hebben op de ontstekingsprocessen van Crohn.

psilocybine bij ontstekingen

CRP

C-reactive protein blijft een lange tijd verlaagd na het gebruik van psilocybine.

Er is enig bewijs dat suggereert dat het verlagen van C-reactief proteïne (CRP) niveaus mogelijk kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Crohn. Het verlagen van CRP is een indicatie van verminderde ontstekingswaarden.

IL-6

Ook Interleukine-6 is langdurig blijvend verlaagd na gebruik van psilocybine.

Het verlagen van IL-6 kan bij mensen met de ziekte van Crohn volgens onderzoek de symptomen verminderen of juist verergeren. Voor nu is het onduidelijk hoe dit komt en er is meer onderzoek nodig voor een duidelijk beeld.

TNF-α

Tijdens gebruik van psilocybine wordt tumor necrosis factor-alpha verlaagd.

Hert verlagen van TNF-α kan de ontstekingen verminderen en symptomen zoals buikpijn, diarree en gewichtsverlies verlichten. Psilocybine verminderd TNF-α voornamelijk tijdens het gebruik van hoge doseringen.

Voorzichtige conclusie werkzaamheid psilocybine

Het verlagen van de ontstekingen in de darmen bij de ziekte van Crohn wordt gezien als de beste oplossing om de schadelijkheid van Crohn tegen te gaan. Psilocybine kan verschillende ontstekingsfactoren terugdringen.  Of Psilocybine daardoor bijdraagt bij het verminderen van Crohn moet verder onderzocht worden. Zo liet een eerder onderzoek zien dat het blokkeren van alleen IL-6 kon bijdragen aan verergering van de ziekte, wat kan liggen aan de selectieve blokkade van slechts alleen IL-6. IL-6 speelt namelijk een dubbelrol door zowel ontstekingen te remmen als te bevorderen.

Of het nu verstandig is om psilocybine te gaan gebruiken tegen Crohn, kunnen we natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Wij denken dat psilocybine vooral ontstekingsremmend gaat werken bij Crohn, maar meer onderzoek zal ons meer moeten vertellen over de activiteit en de veiligheid.

Wat kan je nog meer doen?

Naast het gebruik van psilocybine, zijn er veel meer zaken die ontstekingsremmend werken en daarmee kunnen helpen bij de ziekte van Crohn.  We geven hierbij een opsomming van tips tegen Crohn.

Pslocybine sessie onder begeleiding

Psilocybine sessies onder begeleiding werken over het algemeen beter omdat de therapeut of begeleider je kan ondersteunen en begeleiden tijdens de ervaring. We kunnen je helpen om je gedachten, emoties en ervaringen te verkennen en kunnen gesprekken voeren, begeleide meditaties aanbieden of andere technieken gebruiken om je te helpen inzichten te krijgen en eventuele problemen te verwerken. Daarnaast zorgen ze ook voor je fysieke veiligheid en kunnen we je helpen met de voorbereiding en integratie van de sessie.

Bij Triptherapie hanteren we een stappenplan voor psilocybine sessies:

1. Aanmelding: Je kunt je vrijblijvend aanmelden via het intakeformulier. Hier kun je aangeven wat je wilt bereiken met de sessie en eventuele medische of psychische aandoeningen vermelden.

2. Intake: Na de aanmelding nemen we contact met je op om aan te geven of een psychedelische sessie in jouw geval wel kan plaatsvinden.

3. Adviezen: Op basis van de intake geven we advies over voeding, supplementen en eventueel bewegingsadvies. We kunnen ook tips geven ter voorbereiding van de sessie. Het opvolgen van deze adviezen kan de werking van de psilocybine sessie verbeteren.

4. Monitoring: Ongeveer een week voor de sessie hebben we weer contact om de voortgang en het effect van de adviezen te bespreken. We kunnen hier nog besluiten om de planning aan te passen als dat nodig is.

5. Psilocybine sessie: Tijdens de sessie neem je een dosis psilocybine in, meestal in de vorm van magische truffels. Jouw begeleider naar keuze zal je begeleiden en ondersteunen tijdens het effect van de psilocybine. We kunnen verschillende technieken gebruiken om je te helpen inzichten te krijgen en eventuele problemen te verwerken.

6. Integratie: Na de sessie is het belangrijk om de ervaring te integreren in je dagelijks leven. We bieden ondersteuning en begeleiding bij dit proces, bijvoorbeeld door middel van gesprekken of opdrachten.