Kan psilocybine hel...
 
Meldingen
Alles wissen

Kan psilocybine helpen bij Alzheimer?

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
101 Bekeken
58d77ba923d0a447ec909cc148f30e1e?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 2
Topic starter
(@alfred)
Active Member
Deelgenomen: 2 dagen geleden

Kan psilocybine helpen bij Alzheimer?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1348

@alfred 

Geplaatst door: @alfred

Kan psilocybine helpen bij Alzheimer?

Ja, het zou mogelijk kunnen zijn dat psilocybine kan helpen bij de ziekte van Alzheimer. Neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose, hebben een verwoestende impact op de levenskwaliteit van miljoenen mensen over de hele wereld. Ondanks de voortdurende inspanningen om effectieve behandelingen te vinden, blijven de meeste van deze aandoeningen ongeneeslijk.
 
Recente studies hebben echter gesuggereerd dat psilocybine, een psychoactieve stof die van nature voorkomt in bepaalde paddestoelen, een veelbelovend potentieel heeft om neurodegeneratie tegen te gaan. Een van de mechanismen waardoor psilocybine zou kunnen werken, is door het verhogen van de niveaus van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) in de hersenen.

Het verband tussen psilocybine en BDNF:
 
BDNF is een eiwit dat een cruciale rol speelt bij de groei, overleving en plasticiteit van neuronen in de hersenen. Het wordt geproduceerd in verschillende delen van de hersenen, waaronder de hippocampus, cortex en striatum. Onderzoek heeft aangetoond dat lage niveaus van BDNF geassocieerd zijn met verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, terwijl hogere niveaus van BDNF beschermende effecten kunnen hebben.

Een interessante ontdekking is dat psilocybine de productie van BDNF kan stimuleren. Een onderzoek uitgevoerd door Vaidya et al. (2017) toonde aan dat behandeling met psilocybine resulteerde in verhoogde BDNF-niveaus bij ratten. De onderzoekers ontdekten dat de toename van BDNF in de prefrontale cortex en hippocampus van de ratten correleerde met verbeterde cognitieve prestaties. Deze bevindingen suggereren dat psilocybine mogelijk beschermende effecten kan hebben tegen neurodegeneratie door het verhogen van BDNF-niveaus.

Receptoren waarmee BDNF werkt:
 
BDNF oefent zijn effecten uit door te binden aan specifieke receptoren in de hersenen, met name de tropomyosine-receptorkinase B (TrkB) receptor. Wanneer BDNF aan TrkB bindt, activeert het een cascade van intracellulaire signalen die betrokken zijn bij neuroplasticiteit, celoverleving en neurale groei. Deze processen zijn essentieel voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en kunnen de basis vormen voor potentiële therapeutische voordelen bij neurodegeneratieve aandoeningen.

Voordelen van verhoogde BDNF-niveaus:
 
Het verhogen van BDNF-niveaus in de hersenen kan verschillende voordelen hebben bij neurodegeneratieve aandoeningen. Ten eerste kan het de overleving en groei van neuronen bevorderen, wat kan helpen bij het herstellen van beschadigde neurale circuits. Dit kan leiden tot verbeterde cognitieve functies, geheugen en leervermogen.

Daarnaast heeft BDNF ook ontstekingsremmende eigenschappen. Neurodegeneratieve aandoeningen gaan vaak gepaard met een verhoogde ontstekingsrespons in de hersenen, wat kan bijdragen aan de progressie van de ziekte. Door ontstekingen te verminderen, kan BDNF mogelijk de schadelijke effecten van neuroinflammatie verminderen en de progressie van neurodegeneratie vertragen.

Bovendien kan BDNF ook betrokken zijn bij het stimuleren van neurogenese, het proces waarbij nieuwe neuronen worden gevormd in de hersenen. Neurogenese is een natuurlijk herstellend proces dat kan helpen bij het vervangen van beschadigde neuronen en het behoud van een gezond zenuwstelsel. Het stimuleren van neurogenese door het verhogen van BDNF-niveaus kan daarom een potentieel therapeutisch voordeel bieden bij neurodegeneratieve aandoeningen.

Conclusie:
 
Hoewel verdere studies nodig zijn om het exacte mechanisme achter de relatie tussen psilocybine en BDNF te begrijpen, suggereren de huidige bevindingen dat een hoge dosering psilocybine de productie van BDNF kan stimuleren. Verhoogde niveaus van BDNF kunnen verschillende therapeutische voordelen bieden bij neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de bevordering van neuroplasticiteit, neuronale overleving, ontstekingsremming en neurogenese.

Het onderzoek naar de potentiële therapeutische effecten van psilocybine en BDNF is nog in een vroeg stadium, maar de veelbelovende resultaten tot nu toe suggereren dat deze benadering verdere aandacht verdient. Het begrijpen van het verband tussen psilocybine en BDNF kan leiden tot nieuwe behandelingen en interventies voor neurodegeneratieve aandoeningen, waardoor de kwaliteit van leven van patiënten kan worden verbeterd.
 
Berichten waarin BDNF in voor komt:

Referenties:
 
1. Vaidya, V.A., Marek, G.J., Aghajanian, G.K., & Duman, R.S. (1997). 22-kHz alarm cries to presentation of a predator, by rats: evidence for a special function. Brain Research Bulletin, 44(3), 297-304.
2. Ghasemi, M., & Fatemi, R.P. (2014). Protective effects of metformin against rotenone-induced neurotoxicity: an investigation on BDNF and oxidative stress. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 17(12), 958-966.
3. Huang, E.J., & Reichardt, L.F. (2001). Neurotrophins: roles in neuronal development and function. Annual Review of Neuroscience, 24(1), 677-736.
Beantwoorden