Zoek
Sluit dit zoekvak.

Psilocybine tegen Fibromyalgie

Er is steeds meer bewijs dat het gebruik van psilocybinekan helpen bij de behandeling van Fibromyalgie. Ten eerste kan psilocybine de pijn- en angstniveaus van mensen met Fibromyalgie helpen verminderen door interactie met bepaalde hersengebieden.
Psilocybine en Fibromyalgie

Index artikel

paddo tegen fibromyalgie -Psilocybine tegen Fibromyalgie

Fibromyalgie is moeilijk te behandelen

Fibromyalgie is een aandoening die moeilijk te behandelen is vanwege verschillende factoren. In de eerste plaats is fibromyalgie een complexe aandoening die vaak gepaard gaat met andere symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen en cognitieve problemen zoals geheugenverlies en concentratieproblemen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de specifieke symptomen van fibromyalgie te identificeren en te behandelen.

Een ander probleem bij de behandeling van fibromyalgie is het gebrek aan specifieke medicijnen. Er zijn weliswaar medicijnen beschikbaar om de symptomen van de aandoening te verlichten, zoals pijnstillers en antidepressiva, maar er is geen geneesmiddel dat de aandoening zelf kan behandelen.

Daarnaast verschilt fibromyalgie van persoon tot persoon, wat de behandeling nog moeilijker maakt. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een andere. Door deze variabiliteit is het vaak een uitdaging om een effectieve behandeling te vinden die bij een individuele patiënt past.

Ten slotte wordt fibromyalgie nog steeds niet volledig begrepen en dat maakt het moeilijk om de aandoening te behandelen. De oorzaak van Fibromyalgie is nog niet helemaal bekend, en er is nog veel dat niet begrepen wordt over hoe de aandoening werkt. Er is daarom meer onderzoek nodig om de onderliggende oorzaken van de aandoening te begrijpen en effectievere behandelingen te ontwikkelen. Wij denken echter dat Fibromyalgie een gevolg is van inflammatie van het lichaam en mogelijk het brein.

Kan psilocybine wel helpen?

We schreven in mei 2019 al eerder over Fibromyalgie en dat psychedelische therapie kon helpen de klachten te verminderen. Deze berichten zijn te vinden op het forum (Fibromyalgie) We adviseerden toendertijd om uit te kijken met allergenen/gluten/lectinen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Vooralsnog is dat een goed advies die voor meer mensen opgaat. We opperden destijds dat psilocybine therapie ook iets kan betekenen door de stress verlagende eigenschappen van succesvolle sessies. Nieuw onderzoek toont aan dat psilocybine anti-inflammatoir en dus ontstekingsremmend werkt. Indien de hypothese klopt dat Fibromyalgie voortkomt uit inflammatie, kan psilocybine dus ook middels de anti-inflammatoire werking personen met Fibromyalgie helpen.

Onderzoek psilocybine bij Fibromyalgie

In het verleden zijn positieve resultaten bereikt bij het onderzoek naar verschillende psychedelica voor pijn. De omvang van de testgroepen was echter te klein om conclusies te trekken. Toch suggereert het onderzoek dat er positieve resultaten zijn bereikt. Bovendien suggereert een enquête onder personen die lijden aan chronische pijn en psychedelica gebruiken, de pijnstillende effecten van dergelijke stoffen voor mensen met fibromyalgie, artritis, migraine, spanningshoofdpijn en ischias.

Momenteel is er ook een wetenschappelijk onderzoek lopende en is sinds 2021 in fase 2 van het onderzoek. Naar verwachting zal dit onderzoek, wat zich specifiek richt op psilocybine bij Fibromyalgie, overgaan in een fase 3 onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door TRYP Therapeutics. Het doorzetten naar een fase 3 toont aan dat er waarschijnlijk goede resultaten worden geboekt, maar er zijn nog geen resultaten openbaar gepubliceerd.

Hoe werkt psilocybine tegen Fibromyalgie?

Zoals we eerder schreven kan psilocybine werken tegen Fibromyalgie omdat psilocybine tegen ontstekingen werkt. Psilocybine heeft echter meer werkingsmechanismen. Een ander mechanisme is het verhogen van de neurotrofine BDNF. Psilocybine zal na omzetting naar psilocine meer BDNF vrij laten komen. Onderstaande afbeelding laat dat proces zien.

psilocybine en 5htp receptor -Psilocybine tegen Fibromyalgie

BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) is een eiwit dat essentieel is voor de groei, ontwikkeling en overleving van neuronen in de hersenen. BDNF ondersteunt ook de neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving en om nieuwe neurale verbindingen te vormen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met Fibromyalgie lagere niveaus van BDNF hebben dan gezonde mensen. Dit kan leiden tot verstoorde neuroplasticiteit, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de gevoeligheid en pijn die gepaard gaat met fibromyalgie.

Door het stimuleren van de BDNF-productie en het vergroten van de beschikbaarheid van BDNF in de hersenen, kunnen behandelingen de neuroplasticiteit verbeteren en mogelijk de symptomen van fibromyalgie verminderen. Enkele manieren om de BDNF-productie te bevorderen zijn lichaamsbeweging, gezonde voeding, socialisatie en stressvermindering. Bovendien kan medicatie gericht op het verhogen van BDNF-niveaus in de hersenen worden gebruikt om de neuroplasticiteit te verbeteren en symptomen van fibromyalgie te verminderen.

Voeding vermijden tegen Fibromyalgie

Om zoveel mogelijk ontstekingen te voorkomen in het lichaam en daarmee wellicht Fibromyalgie zo veel mogelijk de kop in te drukken, raden we aan om de inname van de onderstaande voedingsmiddelen zo veel te voorkomen. Gluten en lectinen kunnen namelijk middels laaggradige ontstekingen de symptomen van Fibromyalgie verergeren. Het is het proberen waard om gluten en lectinen te elimineren uit het dieet en dan bekijken of de klachten verminderen.

Gluten

 • Tarwe
 • Rogge
 • Gerst
 • Couscous
 • Bulgur
 • Griesmeel
 • Bloem
 • Zelfrijsend bakmeel
 • Paneermeel
 • Granen muesli of cruesli
 • Bier

Lectinen

 • Granen (volkoren)
 • Aardappelen    
 • Tomaten    
 • Bonen    
 • Sojasaus    
 • Pinda’s    
 • Linzen    
 • Pepers
 • Aubergine    
 • Kikkererwten    
 • Melkproducten

Gezonde vetten tegen Fibromyalgie

Het blijkt steeds vaker dat ongezonde vetten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen. Deze vetten, ook wel geoxideerde vetten genoemd, zijn aanwezig in voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bewerkt, gefrituurd of verhit zijn. Geoxideerde vetten kunnen door verschillende processen in ons lichaam ontstekingsreacties veroorzaken. Dit kan leiden tot schade aan onze weefsels en daarmee chronische aandoeningen veroorzaken zoals bijvoorbeeld Fibromyalgie. Een bekender voorbeeld met wetenschappelijke ondersteuning is van zo’n chronische aandoening is hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk om te kiezen voor gezonde vetten en het oxidatieproces van gezonde vetten te voorkomen of te verminderen door niet te heet te bakken. Tips over gezonde vetten zijn te lezen via in artikel via de link.

Trippen tegen Fibromyalgie

De werkzame doseringen van psilocybine  waarvan bekend zijn dat ze ontstekingsremmend zijn, zijn de hoeveelheden waarvan je kunt gaan trippen. Trippen staat voor hallucineren en een interne reis maken. Via onze psychedelische dienstverlening kunnen er ook psilocybine sessies geboekt worden waarbij we helpen met voorbereiden, de psilocybine sessie zelf en de integratie van opgedane inzichten. Door te kiezen voor Triptherapie als organisator verhoog je de kans op doeltreffendheid. Inmiddels hebben meer dan 2000 klanten gebruikt gemaakt van onze kennis. Vul vrijblijvend de intake in met uw doelstelling en we zullen laten weten wat we voor u kunnen betekenen.