Neurotransmitters

De neurotransmitters zijn de chemische boodschappers van het brein. De neurotransmitters bepalen de banen van prikkelgeleiding via de neuronen en daarmee hoe we denken en wat onze stemming is. Ontstaat er een tekort aan bepaalde neurotransmitters? Dan verloopt de communicatie in het brein anders en kunnen er (psychische) problemen ontstaan.

Neurotransmitters via voeding en supplementen

De bouwstoffen van verschillende neurotransmitters kan uit voeding gehaald worden. Bij de verwerking van de voeding zijn we in eerste instantie afhankelijk van onze darmflora. Zonder de juiste bacteriën en schimmels kunnen we simpelweg niet de voeding in de juiste verhoudingen omzetten naar voor ons bruikbare stoffen. De eerste stap is dus er voor te zorgen dat de juiste bacteriën aanwezig zijn in de darmen. Dit is helemaal belangrijk na antibiotica kuren en voedselvergiftiging.

Stap 1

De juiste probiotica aanschaffen. Bij het aanschaffen van probiotica is het raadzaam om er 1 te kopen die de belangrijkste bacteriestammen hebben die betrokken zijn van het voorverteren van onze voeding. De beste die ik gevonden heb is deze:

Ultra Jarrow Dophillus en is te koop bij o.a.

Bodystore | Smeets en graas

Stap 2

Zorg er voor dat neurotransmitters makkelijker in de hersencellen komen en makkelijker met de receptoren verbinden door de juiste omega 3 binnen te krijgen. We hebben het dan over DHA en EPA. De beste bronnen zijn verse vette vis of supplementen zoals krill-, vis- of algenolie. Krillolie werkt een beetje beter dan visolie en algenolie is vegetarisch/veganistisch.

Stap 3

Zorg middels voeding of supplementen voor voldoende vitamine B (1,2,3,6 en 12), vitamine C, vitamine D (zonlicht), magnesium, kalium, calcium, koper en ijzer. Deze hulpstoffen zorgen namelijk voor de juiste omzetting van voeding naar neurotransmitters. Bij een gevarieerd voedingspatroon kan je al deze hulpstoffen binnen krijgen. Supplementeren met een goede multivitamine kan, maar is niet altijd nodig.

Stap 4

Over het algemeen worden de meeste neurotransmitters gemaakt uit aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Tijdelijk eiwitrijk eten kan dus helpen om deficiëntie van neurotransmitters te voorkomen.

Eet vaker de volgende voedingsmiddelen als basis grondstoffen voor de neurotransmitters. Houd rekening met eventuele allergenen en zorg bij dierlijke voeding voor een diervriendelijk en gezond product.

VoedingDopaNoraGABASeroAcetTaurGlut
Potatoes
Asperges
Avocado
Bananen
Bladgroente
Broccoli
Brown rice
Poultry
Cheese
Kool
Nuts
Peulvruchten
Pitten
Scharreleieren
Schelpdieren
Soybeans
Uien
Vlees
Volkoren
Fish
Seeds
Zuivel
Dopamine Noradrenaline GABA Serotonine Acetylcholine Taurine Glutamine

Neurotramitter test

Onze klanten die kiezen voor triptherapie laten we een intake en neurotransmitter test invullen. Aan de hand van de vragen krijgen we een indicatie of er een tekort is aan bepaalde neurotransmitters. Al voor de psychedelische sessie zullen we middels voeding en een supplementenadvies de neurotransmitters al wat meer in balans krijgen zodat de psychedelische sessie nog meer effect heeft.

Nog meer lezen over voeding en gezondheid

De relatie tussen voeding en hoe we ons voelen is sterker dan wat menigeen denkt. Hoe meer we leren over gezondheid, des te beter we kunnen handelen tegen depressies, angsten en andere psychische of ook lichamelijke klachten. Lees ook eens onze andere blogberichten over voeding en (psychische) gezondheid.

Aminozuren tegen angst en depressie

The anti-depression diet

Banning sugar and sweeteners

Het beste dieet

Fats against chronic inflammation

More testosterone, more masculinity, more muscles and less stress

ORAC values nutrition and free radicals

The relationship between BDNF, depression, diet, exercise and magic mushrooms

Pomegranate for athletes and for optimal health

Supplements that give everyone a positive boost

Little less depressed, angry, tired and anxious because of saffron (and 12 more benefits)

More Omega 3 less depression

Serotonin: an important link for (un)happiness

Passiflora incarnata (passiebloem) verbetert slaap


Marcel van der Putten

With a (bio)chemical study background and a passion for health, I combine my knowledge of nutrition, supplements, naturopathy, exercise, psychology and psychedelics into a total approach for treating psychological and psychosomatic disorders/complaints. Discovering how the body and mind are connected through the biochemical and electrochemical processes is a very big interest for me which also helps me to improve psychedelic therapy.