Krill is een verzamelterm voor kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren die behoren tot de orde Euphausiacea. Ze vormen een voedingsbron voor diverse vissoorten zoals haring. Krillolie is de olie die verkregen is vanuit krill.
Krillolie en visolie bevatten de omega 3 vetzuren DHA en EPA, maar er is toch een verschil. Visolie zijn vetten, of anders gezegd triglyceriden. Krillolie bevat fosfolipiden (waaronder sn2-DHA-LPC), welke beter door het lichaam zijn op te nemen dan de triglyceriden uit vis. Hierdoor kunnen de vetzuren (als blauwe lijn hieronder in de afbeelding aangegeven) beter worden opgenomen.
Bij een studie met 120 proefpersonen met mild verhoogde LDL of triglyceriden in hun bloed hadden, werden de proefpersonen verdeeld over vier groepen, waaronder een placebogroep, een visoliegroep, en krilloliegroepen met verschillende doseringen. Dit onderzoek duurde 90 dagen.
Uit bovenstaande gegevens valt op te maken dat er geen verandering is bij de placebogroep. Bij 3 gram visolie en bij een lage krillolie inname verbeterde de bloedwaarden wel. De dosis van 2-3 gram krillolie was nog effectiever. Die dosis verhoogde het HDL met 55-60 procent en verlaagde het LDL met 37-39 procent. De concentratie triglyceriden verminderde met 27-28 procent. Alle effecten van de groep met 2-3 gram krillolie waren statistisch significant.
Om dezelfde resultaten te boeken als het onderzoek wordt aangeraden om de eerste 90 dagen een dagdosering aan te nemen van 2-3 gram. Erna volstaat 0,5 gram krillolie per dag om de juiste bloedwaarden te behouden en zelfs nog iets te verbeteren.
Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3 vetzuren en de werking van DHA en EPA kan krillolie helpen bij:
De positieve cognitieve verandering van DHA op het brein is dat het er voor zorgt dat BDNF omhoog gaat.
Zie ook: BDNF en brein