Supplementen bij bu...
 
Meldingen
Alles wissen

Supplementen bij burn-out

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
4,039 Bekeken
Marcel van der Putten
(@marcel)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 1069
Topic starter  

Supplementen bij burn-out

Een naderende burn-out komt door een uitputting van de bijnieren. De onderstaande supplementen bevelen wij aan om de bijnieren te ondersteunen. Tevens kunnen deze supplementen ook bijdragen aan het verhogen serotonine en dopamine. Verder zorgen de onderstaande supplementen ook voor het verlagen van stress. De vetgedrukte supplementen raden wij aan om mee te beginnen, terwijl de rest optioneel is. Een uitleg van de supplementen vindt u onder de lijst met supplementen.

 • 5-HTP
 • Acetyl canrnitine (ALCAR)
 • Aschwaganda
 • Cordyceps sinensis
 • Creatine
 • GABA
 • Ginkgo Biloba (Japanse notenboom)
 • Ginseng Panax
 • Magnesium
 • N-acetyl-L-Cysteine (NAC)
 • Omega 3 (DHA en EPA)
 • Probiotica
 • PQQ
 • Rhodiola
 • Saffraan
 • SAMe (S-adenosylmethionine)
 • Valeriaan
 • Vitamine B (met name B5)
 • Vitamine C
 • Vitamine D

5-HTP

5-HTP is de voorloper van serotonine en kan worden ingenomen indien de omzetting of opname van tryptofaan niet optimaal verloopt of om serotonine te verhogen door suppletie.

De aanbevolen dosering bedraagt 3 x daags 100mg.

Let op: 5-HTP niet combineren met antidepressiva, kalmerende middelen, tijdens zwangerschap, syndroom van down, sclerodermie, nieraandoeningen en leveraandoeningen.

Acetyl-L-carnitine (ALCAR)

Acetyl-L-carnitine werkt met name goed tegen depressies en ontstekingsziektes. Acetyl-L-carnitine (ALCAR) verhoogd de synthese van serotonine (laag serotonine zorgt juist voor depressie) en het zorgt er voor dat de mitochondriën, de energiefabriekjes in de cellen, beter werken zodat het depressie door uitputting voorkomt.

De aanbevolen dosering bedraagt 1 tot 3 gram per dag. Op een lege maag bij voorkeur niet in de avond innemen.

Let op bij medicatie. Acetyl-L-carnitine (ALCAR) kan de werking van antidepressiva, nitroglycerine en antistollingsmiddelen verhogen. Raadpleeg eerst uw arts indien u medicatie gebruikt.

Aschwanganda

Aschwaganda werkt tegen angst, stress, depressie en is tevens een ontstekingsremmer.

De aanbevolen dosering bedraagt 3 tot 6 gram per dag en indien het een extract is dan 300-600 mg per dag.

Let op: niet innemen bij zwangerschap.

Cordiceps sinensis

Cordiceps sinensis is een in China veel gebruikte paddenstoel die een versterkende werking heeft op lichaam en geest.Tevens onderdrukt deze paddenstoel stress en depressie wegens de ontstekingsremmende functie

De aanbevolen dosering bedraagt 3 tot 6 gram per dag.

Let op: niet innemen bij leukemie, anti-hormoontherapie, overgevoeligheid voor paddenstoelen en zwangerschap.

Creatine

Creatine zorgt ervoor dat cellen meer ATP, energie voor de cellen, kunnen bevatten of herstellen. Hierdoor raken cellen die veel energie gebruiken zoals spieren en zenuwcellen in het brein minder snel uitgeput. Tevens is er minder kans op stress en depressie door oxidatieve schade en / of uitputting van de energie. De aanbevolen dosering creatine is 5 gram per dag creatinemonohydraat.

GABA

GABA wordt aangeraden om onrust bij een depressie te bestrijden. De dagdosering is 250 mg.

Ginkgo biloba

Ginkgo Biloba of Japanse notenboom wordt vaak als bladextract gebruikt wegens de stress verlagende en depressie verlagende eigenschappen terwijl het een gunstig effect heeft op het energieniveau.

De aanbevolen dagdosering bij angst bedraagt 250mg per dag.

Let op: Niet te gebruiken tijdens zwangerschap, borstvoeding, voor een operatie of in combinatie met bloedverdunners.

Magnesiumcomplex

Neem een goede magnesiumcomplex voor een optimale opname van magnesium. Naast het vormen van serotonine is magnesium betrokken bij duizenden andere biochemische processen en personen met burn-out klachten hebben vaak een tekort aan magnesium.

N-acetyl cysteïne (NAC)

N-acetyl cysteïne komt niet in onze voeding voor, maar het lichaam maakt het van L- cysteïne. In sommige gevallen van depressie wordt er te weinig N-acetyl cysteïne gemaakt vanuit L- cysteïne en dan is supplementeren met NAC een oplossing.

De dagdosering van N-acetyl cysteïne (NAC) bedraagt 1000 mg en als therapeutische dagdosering circa 2000 mg. Innemen kan het beste op een lege maag met water.

Let op bij medicatie. N-acetyl cysteïne (NAC) kan de werking van antidepressiva, nitroglycerine en antistollingsmiddelen verhogen. Raadpleeg eerst uw arts indien u medicatie gebruikt.

Omega 3 (DHA en EPA)

DHA en EPA zijn omega 3 vetzuren die veel voorkomt in visolie en Krillolie. DHA en EPA zijn betrokken serotonine afgifte en gevoeligheid. Omega 3 met DHA en EPA neemt u in voor het slapen gaan. Krillolie bevat per gram gezien minder DHA en EPA, maar kan in de vorm zoals het in krillolie zit beter het brein bereiken. In geval van depressie en/of stress werkt krillolie beter en de dagdosering bedraagt 2 gram.

Lees hier verder over het belang van omega 3

Probiotica

Een goede probiotica zorgt voor een goede basis in de darmen. Zonder optimaal werkende darmen kunnen we helaas niet alle voeding goed omzetten naar de juiste bouwstenen die we nodig hebben om gezond te zijn. Een goede probioticakuur kunt u een keer doen om in ieder geval de juiste darmbacteriën aanwezig te hebben. Wij raden een probiotica aan met de volgende stammen:

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5), Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12), Lactobacillus rhamnosus GR-1 (GR-1) en Lactobacillus reuteri RC-14 (RC-14).

PQQ

PQQ zorgt voor meer energie op celniveau, minder oxidatieve stress en minder cortisol. Deze combinatie is goed voor de gemoedsrand en zorgt er voor dat er beter omgegaan kan worden met angst.

Rhodiola

Rhodiola verbetert de gemoedstoestand door de activiteit te reguleren van monoamines zoals serotonine, dopamine en norefedrine. Rhodiola verbetert de serotonine niveaus in de hippocampus en repareert schade aan de neuronen. De actieve stoffen rosavin en salidroside verminderen depressie door het transport van tryptofaan en 5-HTP te verbeteren. De aanbevolen dosering bedraagt tussen de 500 en 750mg per dag.

Saffraan

Saffraan werkt tegen depressie door de ontstekingsremming, verlaging van oxidatieve stress, regulatie van de stressrespons (hypothalamus-hypofyse-bijnieras), stimulering van de GABA-erge (gamma-aminoboterzuur) neurotransmissie en remming van heropname van monoamine neurotransmitters (dopamine, norepinefrine, serotonine) in de hersenen. 50 mg saffraanextract per dag is een hoge dosering met een goede werking tegen depressie en angst.

SAMe

SAMe verhoogt serotonine, dopamine en norephedrine.

De dosering is 2x 500mg per dag.

Let op: geen SAMe gebruiken bij bipolaire stoornis, migraine, hemofilie, ziekte van Parkinson of het gebruik van antisollingsmiddelen of bloedplaatjesremmer. Twee weken voor een chirurgische ingreep tevens stoppen met suppletie.

Valeriaan

Valeriaan staat er om bekend dat deze rustgevend werkt. Valeriaan is tevens een lichte MAO remmer wat betekend dat serotonine en dopamine minder snel worden afgebroken. Dit geeft een gunstig effect op gemoedstoestand.

Multivitamine

Om te voldoen aan alle vitamines en mineralen wat benodigd is om een gezond en stressloos lichaam te hebben raden wij Animal pak aan. Animal pak is een hoog gedoseerde multivitamine en bevat veel meer vitamines en mineralen dan dat we hierboven beschreven. Een halve dosering per dag is genoeg. Animal pak kunt u kopen in poedervorm of pillen. De pillen kunt u om de dag nemen. De poeder kunt u halve dosering per dag van gebruiken. 

Vitamine D zit eigenlijk al in Animal pak, maar de inname zou wel wat hoger mogen. Vooral in de winter. Zomers maakt het lichaam namelijk in de zon zelf wat vitamine D aan. Als er weinig zomerzon is neemt u de extra vitamine D (100 microgram in voor het slapen).


   
BeantwoordenCiteren