Oorzaken histamine intolerantie
Normaal gesproken wordt histamine afgebroken door de enzymen MAO, DAO en NMT. Bij sommige mensen gebeurt dit onvoldoende. Een oorzaak kan zijn dat door genetische veranderingen er minder van deze enzymen wordt aangemaakt. Problemen in de darmen hebben hier ook invloed op. Ook kan bepaald medicijngebruik (zoals dihydralazine, isoniazid, clavulaanzuur, promethazine, verapamil, metoclopramide en ambroxol hydrocholoride) of alcoholgebruik ervoor zorgen dat het DAO-enzym in verminderde mate wordt aangemaakt.
Andere DAO-blokkers zijn:
- Koffie
- Energydranken
- Thee (zwart, groen, yerba mate)
Vitamine B6 en vitamine C werken nauw samen met het het DAO-enzym. Wanneer deze 2 vitamines in onvoldoende mate aanwezig zijn, zal het histamine level stijgen. Door een verminderde aanmaak blijft er teveel histamine in het bloed.
Oorzaken kunnen zijn:
- Allergieën
- Ontstekingen
- SIBO / onevenwichtige darmflora
- Coeliakie
- Voedingsmiddelen
- Langdurig gebruik van histamineblokkers
- Mastocytose; hierbij zijn er teveel mestcellen aanwezig.
Mensen die antihistaminica voorgeschreven krijgen, merken een vermindering van de huidige klachten. Maar tegelijkertijd kan dit invloed hebben op de productie van maagzuur. Brandend maagzuur is hiervan een gevolg. In de meeste gevallen is er hier sprake van een maagzuurtekort in plaats van een overschot. Maagzuurremmers zoals Rennies of dergelijke middelen, verhelpen het brandend maagzuur, maar verhinderen daarmee ook een goede voedselvertering. Je merkt, alles hangt met elkaar samen. Met het anti histamine dieet is er een mogelijkheid om de klachten te verminderen zonder medicijngebruik. Door een voedingspatroon met weinig histamine resulteert dit automatisch in een lager histamine niveau.
Meer informatie: