Dysthyme en psilocy...
 
Meldingen
Alles wissen

Dysthyme en psilocybine sessie, Kan dit met mirtazapine, quetiapine, losartan, amlodipine en allopurinol?

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
14 Bekeken
cbbf1d37ad519d58fcdc445fa730a698?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 1
Topic starter
(@psychiater)
New Member
Deelgenomen: 1 dag geleden

Ik heb last van dysthyme stoornis. Ik heb reeds hulp gehad van diverse psychologen en psychiaters met verschillende behandelingen en diverse anti depressie medicijnen, maar tot nu toe zonder resultaat.
Op dit ogenblik ben ik onder behandeling bij een psycholoog en die kwam met het idee om eens te kijken of psychedelische middelen mij zouden kunnen helpen.
Nou gebruik ik op dit moment anti depressie pillen, 30 mg mirtazapine quetiapine 25 mg, verder voor de bloeddruk losartan 50 mg en amlodipine 10 mg en tegen jicht allopurinol 300 mg.
Is een behandeling met psilocybine in combinatie met deze medicijnen überhaupt mogelijk of gaat dit niet samen?

Beantwoorden
1 reactie
Marcel van der Putten
Berichten: 1247
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dystyme en psilocybine

Psilocybine heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen en er zijn steeds meer onderzoeken of deze stof die ook in paddo's zit aandoeningen kan verlichten waaronder depressieve stoornissen zoals dysthymie. Dysthymie, ook wel bekend als persistente depressieve stoornis, is gekenmerkt door een langdurige, milde tot matige depressieve stemming die minstens twee jaar aanhoudt.

Wetenschappelijk onderzoek naar psilocybine en zijn effecten op depressieve symptomen is veelbelovend. Studies hebben aangetoond dat psilocybine kan bijdragen aan het verminderen van symptomen van depressie door verschillende mechanismen. Een van de belangrijkste manieren waarop psilocybine werkt, is door de stimulatie van de afgifte van BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), een eiwit dat cruciaal is voor de groei en het onderhoud van neuronen. Verhoogde niveaus van BDNF worden in verband gebracht met verbeterde neuroplasticiteit, wat kan helpen bij het herstel van de hersenfuncties die vaak worden aangetast bij depressieve stoornissen.

Daarnaast heeft psilocybine ontstekingsremmende eigenschappen, wat ook een rol kan spelen bij de behandeling van depressieve symptomen. Onderzoek suggereert dat ontstekingen in de hersenen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en het voortduren van depressieve stoornissen. Door deze ontstekingen te verminderen, kan psilocybine mogelijk de stemming verbeteren en de symptomen van dysthymie verlichten.

Er zijn ook aanwijzingen dat psilocybine de activiteit in bepaalde hersengebieden kan veranderen, wat kan leiden tot nieuwe perspectieven en inzichten tijdens therapeutische sessies. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met dysthymie, die vaak vastzitten in negatieve denkpatronen.

Psilcoybine met mirtazapine, quetiapine, losartan, amlodipine en allopurinol

Het combineren van psilocybine met de medicatie die je momenteel gebruikt, vereist zorgvuldige overweging en overleg met een medisch specialist. Laten we de verschillende medicijnen die je noemt bekijken in relatie tot psilocybine.

Mirtazapine:

Dit is een antidepressivum dat werkt op verschillende neurotransmitters, waaronder serotonine. Er is enige bezorgdheid over de combinatie van mirtazapine met psilocybine, omdat het gebruik van serotonerge medicatie de effecten van psilocybine kan beïnvloeden.

Onderzoek uit 2022 heeft wel aangetoond dat SSRI, een andere groep medicijnen met vergelijkbare werking, wel veilig is in combinatie met truffels. Deze nieuwe bevindingen heeft de suggestie gewekt dat TCA zoals mirtazapine in theorie veilig gecombineerd zou kunnen worden met truffels en paddo's. Wegens het ontbreken aan gedegen onderzoek, wordt het voorlopig nog afgeraden om TCA met psilocybine te combineren.
 
Sommige personen die TCA gebruiken, kiezen ervoor om deze in overleg met de behandelend arts af te bouwen en een week te wachten om vervolgens een psilocybine sessie te kunnen doen. Een andere optie is om over te stappen naar een SSRI, aangezien SSRI-gebruik en psilocybine veilig wordt geacht.

Quetiapine:

Er zijn geen specifieke onderzoeken gedaan naar de interactie tussen psilocybine en Quetiapine. Het is mogelijk dat Quetiapine de effecten van psilocybine kan verminderen of beïnvloeden, maar dit is niet goed onderzocht. Queatiapine blokkeert namelijk activiteit op de verschillende dopamine en serotonine receptoren en psilocybine heeft invloed op met name serotonine receptoren.

Om interactie met psilocybine en vermindering van de werking van psilocybine te voorkomen is het indien verantwoord beter om Quetiapine af te bouwen en minstens 48 uur te wachten na de laatste dosering voordat je een psilocybine sessie doet.

Amlodipine en Losartan:

Beide medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk. Hoewel er geen directe interacties zijn gerapporteerd tussen amlodipine en psilocybine, kunnen psychedelica invloed kunnen hebben op de hartslag en bloeddruk. Dit kan potentieel problematisch zijn voor mensen die al medicijnen gebruiken voor hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk. Psilocybine kan namelijk tijdens het begin van de truffelsessie de de bloeddruk wat verhogen, terwijl het na de sessie vaak de bloeddruk wat verlaagd.

Om deze redenen wordt vaak geadviseerd om geen bloeddrukverlagende middelen zoals amlodipine voor het gebruik van psilocybine in te nemen. Zo is er minder kans op flauwte en op flauwvallen. De halfwaardetijd van amlodipine is echter lang met gemiddeld ongeveer 30 tot 50 uur. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat het medicijn volledig uit het lichaam is verdwenen.

Om te berekenen wanneer amlodipine volledig uit het lichaam is, wordt vaak de regel van vijf keer de halfwaardetijd gebruikt. Dit houdt in dat het ongeveer vijf keer de halfwaardetijd duurt voordat een medicijn als volledig geëlimineerd kan worden beschouwd. Voor amlodipine zou dit betekenen dat het ongeveer 150 tot 250 uur kan duren voordat het medicijn volledig uit het lichaam is verdwenen. Dit komt overeen met ongeveer 6 tot 10 dagen. Voor Losartan is de halfwaardetijd korter en volstaat het al om twee dagen het niet te gebruiken.

Het is belangrijk om je arts te laten beoordelen of het hebben van een lagere bloeddruk na de psilocybine sessie een probleem kan worden en of dit opweegt tegen het niet gebruiken van de medicijnen voor een aantal dagen.

Allopurinol:

Dit medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van jicht en heeft geen bekende interacties met psilocybine. Desondanks is het altijd goed om dit met je arts te verifiëren.

 

Tot slot

Gezien de complexiteit van je medicatie en de mogelijke interacties met psilocybine, is het cruciaal om een gedetailleerd gesprek te hebben met je behandelend arts waarbij je deze tekst kunt overleggen. Zij kunnen je het beste adviseren op basis van je specifieke medische geschiedenis en huidige medicatie. Het is belangrijk om nooit zomaar te stoppen met medicatie zonder overleg met een arts, vooral niet als je antidepressiva of antipsychotica gebruikt.

Beantwoorden