MDMA

MDMA wordt gezien als hallucinogeen terwijl het niet zo snel hallucinaties kan veroorzaken. De chemische stofnaam MDMA staat voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine, een organische verbinding met als brutoformule C₁₁H₁₅NO₂. MDMA wordt soms ook wel verward met XTC (ecstasy) omdat daar ook MDMA inzit naast een middel zoals speed. Voor therapeutische doeleinden wordt alleen pure MDMA of gelijkende stoffen (analogen) gebruikt.

De effecten van MDMA

Effecten

  • Tintelingen

  • Ontspannend en zweverig gevoel

  • Emotionele openheid

  • Toegenomen empathie, meer contact met personen

  • Energiek

  • Aantrekking tot andere (onbekende) mensen

  • Intensere waarneming

  • Men kan minder goed bewegingen coördineren

  • Speeksel aanmaak verdwijnt, erg droge mond

  • Bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgt, hartslag verhoogt

Bijwerkingen

  • Trillende ogen

  • Overmatig zweten

  • Vermoeidheid en slapeloosheid

  • Krampen, misselijkheid en braakneigingen

  • Moeite met plassen

  • Droge keel en mond

  • Kaken stevig dicht houden met als gevolg pijn aan tanden en kaken, kapotte wangen

  • Hartkloppingen, stijging bloeddruk en lichaamstemperatuur, zweten, hoofdpijn of duizeligheid

  • Bibberen

  • Gevoel van benauwdheid, leegte of depressiviteit en prikkelbaarheid

  • Angst

  • Hallucinaties (hoge doseringen)

Wetenschappelijk onderzoek naar MDMA

Het gebruik van MDMA als hulpmiddel tijdens therapie is niet nieuw. Halverwege de vorige eeuw werden er veel experimenten uitgevoerd met psychedelica zoals LSD, psilocybine en MDMA om te bekijken of deze stoffen kunnen helpen bij bepaalde psychische aandoeningen. Helaas zijn deze onderzoeken door nieuwe wetten stopgezet. Sinds het begin van deze eeuw zijn de onderzoeken weer langzaam op gang gekomen en bij MDMA worden de onderzoeken vooral gericht op trauma en PTSS. Deze onderzoeken worden allemaal zeer positief afgerond met veelal hoge succes percentages.

Zie hier het overzicht van studies naar MDMA

Waarom werkt MDMA therapie?

Wegens de afgifte van met name serotonine en dopamine worden er na inname van MDMA een hoop receptoren meer gestimuleerd dan anders. Vanwege deze verandering zullen er in het brein wat veranderingen ontstaan in prikkelgeleiding waardoor er een aantal effecten optreden die we in ons voordeel kunnen gebruiken tijdens een therapeutische sessie.

Betere gemoedstoestand

Gevoelens van geluk, euforie en tevredenheid komt relatief veel voor bij het gebruik van MDMA. Als je tijdens deze fase van tevredenheid gaat praten over je trauma of de triggers van je PTSS dan slaat het brein het op een andere manier op. Voor het brein is het misschien een beetje gek. Je voelt je namelijk tevreden en veilig terwijl je praat over je trauma. Tevens kan je ook voorzichtig worden blootgesteld aan je triggers voor angst zolang je in die veilige staat bent. Het brein gaat op den duur de triggers verbinden met de positieve staat waarin je jezelf bevindt. Blootstellingstherapie werkt dus heel goed onder invloed van MDMA omdat de triggers niet meteen meer resulteert in een angstige staat.

Minder ego

Bij hogere doseringen voelt het alsof je minder zelfbesef hebt en lijken de dingen daardoor meer verbonden. Als je met minder zelfbesef naar jezelf kijkt lijkt het soms alsof het gaat over iemand anders dan jijzelf. Vanuit deze gedachten is het vaak makkelijker om eerlijk over jezelf te praten. Het zorgt dus voor emotionele openheid en dat kan een groot voordeel hebben voor de verwerking van het verleden maar ook voor gesprekstherapie, zelfonderzoek en persoonlijke groei.

Verhoogde empathie

Bij het loslaten van trauma hoort soms ook de vergeving van de dader en slachtoffer. De slachtoffer dient zichzelf te vergeven voor de situatie waarin diegene zat en daarvoor is empathie voor jezelf ook nodig. Ook het vergeven van de dader kan helpen bij het proces. Het meer inlevend vermogen in de dader zonder de zelfbescherming van de ego is het vergeven vaak een makkelijker proces.

Nieuwe inzichten

Bij gebruik van de meeste psychedelica gaat het brein op een andere manier werken dan je bent gewend. Er kunnen nieuwe inzichten en dwarsverbanden worden ontdekt. Van te voren is natuurlijk niet te bedenken hoe dit zal verlopen. Het mooie van dit soort sessies is dat nieuwsgierigheid wordt beloond en dat mensen veelal nieuwsgierig blijven naar zichzelf, anderen en de wereld.

Wetgeving inzake MDMA therapie in Nederland

MDMA is staat op Lijst 1 harddrug van de Nederlandse opiumwet. Dit zou betekenen dat het schadelijker voor de gezondheid is dan de softdrugs op Lijst 2. Wegens deze classificering is MDMA illegaal om te bezitten. Vanwege deze wetgeving die volgens ons niet helemaal aansluit bij de wetenschappelijke waarheid, is het dus niet makkelijk om op een legale manier gebruik te maken van de therapeutische voordelen van MDMA therapie.

Prognose MDMA therapie in Nederland

De verwachting is wegens de vele positief afgeronde onderzoeken naar MDMA en psilocybine dat in 2025 psilocybine therapie weer legaal gaat worden en kort daarna ook MDMA therapie. Onze schatting inzake het legaliseren voor MDMA sessies is nu 2026. Dit is een ‘educated guess’ dus houd ons er niet aan!

Alternatieven voor MDMA

We hebben twee alternatieven voor een MDMA sessie. We kunnen gaan voor een psilocybine sessie of een stof gebruiken die 90% overeenkomt met de effecten van MDMA, het zogenaamde MDMA analoog. Deze analoog van MDMA werkt voor therapeutische sessies beter dan MDMA en je leest verder op deze pagina daar meer over.

Hier in Nederland kunnen we op een legale manier psilocybine therapie aanbieden door niet de pure stof psilocybine te gebruiken, maar wel de psilocybine-houdende magische truffels. Psilocybine en MDMA verschillen wel in werking waarbij MDMA voornamelijk het gemoedstoestand en openheid verandert, geeft psilocybine ook hallucinaties. Die extra hallucinaties kunnen als nadeel en als voordeel worden gebruikt of beoordeeld.

Lees hier meer over psilocybine therapie bij PTSS

Toch gaan voor MDMA therapie met MDMA of de analoog?

Voordat je besluit een MDMA sessie te willen doen dien je rekening te houden met contra-indicaties. Het gebruik van MDMA wordt afgeraden bij:

– Zwangerschap
– Schizofrenie
– Bipolaire stoornis
– Borderline
– Psychose gevoeligheid (of verleden met psychose)
– Ernstige Bloeddruk/hartklachten
– Hersenbloedingen

Verder kunnen de onderstaande medicijnen niet worden gecombineerd met psychedelica:

– Lithium
– Hart en bloeddrukmedicatie
– Opoïden (tramadol, morfine en codeïne)
– TCA en MAO remmers
– SSRI, en SNRI

Vanwege de verlagende effecten van de volgende medicijnen is het advies om eerst af te bouwen maar het is geen verplichting.

Benzodiazepinen (Valium, Oxazepam, XANAX e.d.)

* Stop nooit zomaar met uw medicatie maar overleg met de arts die u die medicatie voorschrijft. In sommige gevallen kunt u afbouwen en dan twee weken na afbouwen alsnog een traject starten voor MDMA therapie

Lijst met stoffen die niet gecombineerd kunnen worden met MDMA (analogen)

.

MDMA is nog illegaal

Wij kunnen je ondersteunen bij een MDMA sessie als je zelf MDMA in bezet hebt of wanneer je kiest voor ons MDMA analoog. Wij kunnen je geen MDMA geven en ook niet doorverwijzen naar verkopers aangezien het een illegale stof betreft. In Nederland geldt een gedoogbeleid voor MDMA indien het voor eigen gebruik is bedoeld. Middels deze constructie waarbij je zelf voor eigen gebruik MDMA bezit hebt kunnen we je dus wel ondersteunen bij de MDMA sessie. Je hebt voor een sessie 100 mg nodig en deze dien je te hebben getest door een officiële instantie die drugs kan testen. Je kunt hiervoor terecht bij zo’n 33 locaties in Nederland. Klik op de kaart om een pagina met alle locaties te openen of klik hier.

Zelf MDMA regelen of gebruik maken van de legale analoog?

In de chemie wordt met analoog een stof bedoeld die zodanig chemisch verwant is dat deze betreffende de structuur van het molecuul gelijk is met subtiele verschillen. In geval van het MDMA analoog is dat ook het geval. De structuur is nagenoeg hetzelfde en het minieme verschil zorgt ervoor dat het ten eerste legaal is, het minder energie geeft dan MDMA en meer positieve en empathische gevoelens teweeg brengt. Bij de meeste personen is er gedurende de dagen na de sessie minder te merken van de bekende dinsdagdip die bij MDMA gebruik vaak voorkomt. Deze verschillen maakt het naar onze mening zelfs geschikter voor MDMA sessies. Een voor- en nadeel van het MDMA analoog is dat de effecten iets langer duren.

De verschillen op een rij

Eigenschappen MDMA Analoog
Duur van werking 4-6 uur 5-7 uur
Energie Verhogend Onveranderd/dromerig/relaxed
Emotioneel Sterkere emoties (alle), Empathie, Extase, meer sociaal Sterkere emoties (alle), Meer empathie en euforie dan bij MDMA, meer sociaal
Visueel Zeer kleine kans op hallucinaties Iets meer visuele effecten (kleur, geometrie)
Geheugen Beter geheugen Beter geheugen
Muziek Sterkere beleving/waardering Sterkere beleving/waardering

Onze werkwijze bij MDMA sessies

Bij alle psychedelische sessies proberen we wat extra te doen om de kans op goed resultaat te verhogen. Op basis van een de intake en neurotransmitter test geven wij een op maat gemaakt supplementenadvies. Tevens adviseren wij ook bepaalde voeding wel of juist niet te eten kan ons advies ook gaan over beweging.

Verder kunnen wij ook adviezen geven over wat extra voorbereiding in de vorm van te lezen boeken of te bekijken video’s op platformen zoals Netflix of YouTube. Alle informatie die tijdens de voorbereiding wordt opgenomen in het brein kan namelijk een rol spelen bij de therapeutische effecten van de MDMA sessie.

Op de dag van de MDMA sessie beginnen we met een inleidend gesprek waarbij we de doelen bespreken en de structuur van de sessie uitleggen. Ook geven we tips om on te gaan met dingen die misschien als onprettig ervaren kan worden. Over het algemeen worden gesprekken afgewisseld met het luisteren naar de muziek. Zo ontstaat er een golfbeweging van een beleving en gespreksvoering en maken we dus optimaal gebruik van de werking van MDMA.

Beginnen aan een traject

Bij ons beginnen de trajecten met het intakeformulier. Na het invullen van de intake zal er een eerste advies naar u worden verzonden per mail met daarin de geadviseerde trip en dosering. Verder staat er in de mail een uitleg wat de aanpak ongeveer zal zijn en hoe er een afspraak kan worden gemaakt voor de psychedelische sessie.

Start hier de intake