Gezonde vetten tegen ontstekingen en daardoor ook tegen zeer veel chronische ziekten vinden we terug in het planten en dierenrijk. Zo is DHA en EPA uit visolie een bekende, maar GLA uit een handjevol planten kan ook helpen. Wij hebben de volgende gezonde vetten gevonden in de literatuur:
Van de Omega 3 vetten werken DHA en EPA het beste. Deze komen voornamelijk alleen in dierlijke bronnen voor. De beste bronnen zijn:
Een ander omega 3 vetzuur is ALA en die krijgen we ruim genoeg binnen. Trap alleen niet in omega 3 producten die alleen ALA bevat en weinig DHA en EPA.
Plantaardige bronnen met veel ALA is lijnzaadolie. Lijnzaadolie is een goede toevoeging voor koude gerechten.
Van omega 6 vetzuren krijgen we te veel binnen middels granen en plantaardige (bak)oliën. Dit geeft juist meer kans op ontstekingen. Verlaag de omega 6 inname t.o.v. de omega 3 inname zodat de verhouding ongeveer 1 op 1 is. Dit betekend al snel minder gefrituurde producten en granen eten terwijl er meer omega 3 wordt genuttigd waarbij een bron als lijnzaadolie gebruikt kan worden.
Er is overigens een vorm van omega 6 die ontstekingsremmend werkt en dit is GLA. GLA kan voornamelijk worden gevonden in deze plantaardige producten:
De onderstaande vetten vermijden omdat we ze te veel binnen krijgen of omdat ze ongezond zijn.
Als we vetten of olie verhitten, dan zal de reactie met zuurstof sneller verlopen. Alles oxideert dan sneller en geoxideerde vetten zijn ook slecht voor ons lijf, met name voor de darmen, hersenen, hart en bloedvaten. Houd hiermee rekening bij de bereiding van de producten en probeer zelf niet uw producten te verwarmen dan 180 graden Celsius.
Als u de volgende producten aan uw dieet toevoegt zal u automatische minder kans krijgen op chronische ziekten.