Het verbod op paddo's
Het verbod op paddo’s in Nederland is ingegaan op 1 december 2008. Dit verbod volgde op een aantal incidenten die in de media breed werden uitgemeten, waarbij het gebruik van paddo’s in verband werd gebracht met ernstige ongelukken en zelfs dodelijke slachtoffers. De meest opvallende incidenten vonden plaats in 2007, toen enkele jongeren onder invloed van paddo’s fatale ongelukken kregen. Later onderzoek kon echter niet garanderen dat paddo’s de enige oorzaak waren van de ongelukken. Het bleek hier vaak te gaan om polydrug gebruik.
De beslissing om paddo’s te verbieden was voornamelijk gebaseerd op publieke bezorgdheid en de perceptie dat deze stoffen gevaarlijk waren. De overheid besloot om paddo’s op de lijst van verboden middelen te plaatsen, met als doel de volksgezondheid te beschermen. Dit leidde tot de criminalisering van het gebruik van paddo’s. Door het verbod werd het moeilijker om therapeutische sessies met paddo’s aan te bieden.
Psilocybine als bekende stof in magische paddenstoelen
Psilocybine is de meest bekende psychoactieve stof die voorkomt in magische paddenstoelen, voornamelijk vanwege relatief hoge concentratie t.o.v. andere psychoactieve stoffen in de paddo’s. Deze stof, die chemisch bekend staat als O-fosforyl-4-hydroxy-N,N-dimethyltryptamine, wordt in het lichaam omgezet naar psilocine, de werkzame vorm die verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten.
Psilocine is de actieve metaboliet van psilocybine. Psilocine is echter minder stabiel dan psilocybine; het oxideert sneller en kan daardoor zijn effectiviteit verliezen als het niet goed wordt opgeslagen. Vanwege de instabiliteit van psilocine wordt vaak de voorloper psilocybine eerder genoemd en ook vaker gebruikt tijdens wetenschappelijke onderzoeken.
Naast psilocybine en psilocine bevatten paddo’s ook in lagere concentraties baeocystine, norbaeocystine, tryptofaan en sommige bronnen vermelden zelfs dat er een beetje DMT in paddo’s zit. Omdat de concentratie van deze stoffen aan de lage kant is en de meeste worden omgezet naar psilocine, worden ze vaak beschouwd als niet significante stoffen als het gaat om de psychoactieve werking.
Het verschil tussen paddo's en psilocybine capsules
In theorie zou het niet heel veel moeten uitmaken of een persoon paddo’s inneemt of psilocybine capsules krijgt toegediend. Zowel psilocybine als de psychoactieve stoffen uit paddo’s worden vrijwel allemaal omgezet naar psilocine of een molecuul wat daar erg op lijkt. Toch zijn er een hoop mensen die meer “genezing” ervaren bij het gebruik van de gehele magische paddenstoel dan bij geïsoleerde psilocybine uit een capsule. Hoe komt dat? Spelen de extra stoffen die aanwezig zijn in de paddo een rol? Helpt het mentaal om een natuurlijk product te gebruiken? Is de snelheid van opname van psychoactieve stoffen anders? Of helpen de andere aanwezige stoffen in de paddo toch een beetje extra door net even een andere beleving te geven?
Wij denken dat alle eerder genoemde mogelijkheden een rol speelt bij het krijgen van een betere ervaring op de paddo’s dan bij psilocybine op zich. Bovendien kunnen de verschillende terpenen en andere verbindingen in de paddenstoelen bijdragen aan de algehele ervaring. Deze stoffen kunnen de manier waarop psilocine werkt beïnvloeden, wat leidt tot een unieke en soms meer holistische ervaring. Dit fenomeen wordt vaak aangeduid als het entourage-effect, waarbij de aanwezigheid van verschillende stoffen samenwerkt om een completere en potentieel effectievere ervaring te creëren.
Het gebruik van hele magische paddenstoelen kan dus een rijkere en meer complexe ervaring bieden dan geïsoleerde psilocybine capsules, niet alleen vanwege de aanwezigheid van extra psychoactieve stoffen, maar ook door de psychologische en emotionele context van het gebruik van een natuurlijk product. Dit alles wijst op de noodzaak van verder onderzoek naar de verschillende effecten van deze middelen en hoe ze het beste kunnen worden ingezet voor therapeutische doeleinden.
Legaliseren van paddo therapie
Wij vinden dat paddo’s legaal moeten worden zodat we makkelijker psychedelische sessies met deze natuurlijke schatten kunnen doen. Net zoals cannabis en andere plantmedicijnen mogen we de mensheid deze producten niet ontnemen uit angst en misinformatie. Paddo’s zijn namelijk de minst schadelijk drugs, maar dienen onder de juiste omstandigheden worden genomen.
Het toelaten van paddo’s voor het behandelen van psychische aandoeningen zou mooi zijn, maar het toelaten van paddo’s voor persoonlijke groei, fysieke gezondheid en voor spirituele ceremonies zou voornamelijk voordelen opleveren voor een hoop mensen.
Hoewel het meeste onderzoek gericht is op psilocybine, zou het mooi zijn om de gehele paddo meer krediet te geven. Laten we terug naar de natuurlijke basis gaan en de paddo’s legaliseren!
Paddo therapie als medische behandeling
Psilocybine therapie heeft de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht gekregen in de wetenschappelijke gemeenschap, vooral vanwege de veelbelovende resultaten bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Er zijn verschillende redenen waarom psilocybine therapie als medische behandeling eerder erkend zal worden dan therapieën die de gehele paddo omvatten. Dit zijn enekele redenen waarom psilocybine eerder wordt erkend als medisch hulpmiddel of medicijn:
- Wetenschappelijk onderzoek: Psilocybine is het onderwerp van talrijke klinische onderzoeken die zijn uitgevoerd door gerenommeerde instellingen. Deze studies hebben aangetoond dat psilocybine effectief kan zijn in het verminderen van symptomen van ernstige psychische aandoeningen. De FDA heeft zelfs enkele van deze onderzoeken versneld, wat aangeeft dat er een groeiende acceptatie is van psilocybine als een potentieel medicijn.
- Beter doseren: Psilocybine kan in gecontroleerde doses worden toegediend, wat het gemakkelijker maakt om de veiligheid en effectiviteit te waarborgen. Paddo’s bevatten een complex mengsel van stoffen, waarvan de concentraties per soort en per flush kunnen verschillen. Het gebruik van psilocybine capsules in tijdens onderzoeken geeft meer zekerheid en voorspelbaarheid, wat bij onderzoeken noodzakelijk is.
- Medicijn label: De huidige onderzoeken en klinische proeven zijn voornamelijk gericht op de therapeutische effecten van psilocybine zodat het als medicijn ingezet kan worden. Dit maakt het gemakkelijker om een duidelijk pad naar goedkeuring te volgen, in tegenstelling tot bredere therapieën die de gehele paddo omvatten, wat kan leiden tot meer variabelen en complicaties in de onderzoeksresultaten. Paddo’s kunnen waarschijnlijk niet als medicijn worden geclassificeerd, terwijl psilocybine misschien wel die status krijgt.
- Maatschappelijke Acceptatie: Er is een groeiende beweging die pleit voor de legalisering en acceptatie van psychedelica voor medisch therapeutisch gebruik. Psilocybine heeft minder culturele stigma’s dan de gehele paddo. Paddo’s worden namelijk snellen geassocieerd met drugsmisbruik dat. Dit kan bijdragen aan een snellere acceptatie van psilocybine dan de paddo’s.
Hoe boots je toekomstige paddosessies na?
In Nederland is het gebruik van paddo’s nu dus nog illegaal. Echter, er is een legale manier om de effecten van paddo-therapie te ervaren door gebruik te maken van magic truffels. Magic truffels bevatten dezelfde werkzame stoffen als paddo’s, namelijk psilocybine, baeocystine, norbaeocystine en psilocine, maar zijn legaal in Nederland. Dit biedt een unieke mogelijkheid voor mensen die geïnteresseerd zijn in psychedelische therapie zonder de juridische complicaties die gepaard gaan met paddo’s.
De therapie met deze magische truffels kan worden uitgevoerd zoals bij onderzoeken naar psilocybine therapie wordt gedaan. Dit is dan inclusief een therapeut die helpt met voorbereiden, de psychedelische sessie met truffels en de integratie. Tijdens de sessie wordt er gebruik gemaakt van therapeutische technieken, muziek en een gedeelte van introspectie (met oogmasker).
Bovendien bevat deze psychedelische therapie niet alleen bestaat uit het gebruik van truffels. Bij onze uitgebreide aanpak wordt er ook gekeken naar de algehele gezondheid en leefstijl van de deelnemer. Dit kan inhouden dat er voedings- en bewegingsadvies wordt gegeven, evenals het toetsen van neurotransmitters. Dit holistische perspectief is essentieel voor het maximaliseren van de voordelen van de therapie en het bevorderen van langdurige positieve veranderingen in het leven van de deelnemers.
Aanmelden voor een psychedelische sessie
Psychedelische therapeuten en tripsitters
Bekijk wie we zijn, wat onze ervaring is, welke talen we spreken en in welk werkgebied we werken via het onderstaande overzicht van ons personeel. Heb je een directe vraag, neem contact met ons op via onze profielpagina’s. Wij helpen je graag verder!
Marcel
🇳🇱 🇬🇧
Oprichter Triptherapie & psychedelische gids
Met een achtergrond in de chemie, een passie voor filosofie, gecombineerd met veel kennis over psychologie en gezondheid is zijn aanpak holistisch. Marcel is fulltime tripbegeleider. Met meer dan 2000 begeleide sessies heeft Marcel de meeste ervaring van ons team.
Janneke
🇳🇱 🇬🇧
Vertrouwenspersoon & psychedelische gids
Janneke studeert Toegepaste Psychologie, is leefstijlcoach, verzorgt het eerste klantcontact, stelt de leefstijlplannen op en voert administratieve taken uit. Tevens treedt ze op als vertrouwenspersoon. Naast deze taken is ze beperkt beschikbaar voor begeleiding van sessies.
Ronald
🇳🇱 🇬🇧 🇩🇪
Psychosociaal therapeut & psychedelisch therapeut
Ronald is psychosociaal therapeut en heeft de volgende opleidingen gedaan: Jungiaans Filosofisch Therapeut, Psychodrama Therapeut, Master Voice Dialogue, Transformatie psychologie, Internal Family System (IFS), Mindfulness- en Compassie Trainer.
Sascha
🇳🇱 🇬🇧
Psychologe & psychedelisch therapeut
Sascha heeft met haar studie psychologie, Master Klinische psychologie en werkervaring in de verslavingszorg, (specialistische) GGZ en revalidatie als psycholoog een goede basis als psychedelisch therapeut. Zij heeft extra scholing in cognitieve gedragstherapie en EMDR.
Reineke
🇳🇱 🇬🇧 🇩🇪
Psychologe & psychedelisch therapeut
Als psychologe combineert Reineke zowel reguliere als alternatieve zorgmethoden om de best mogelijke behandeling te bieden. Ze maakt gebruik van verschillende technieken, zoals gesprekstherapie, yoga, ademhalingsoefeningen en EMDR in combinatie met de therapeutische effecten van psychedelica.
Gijs
🇳🇱 🇬🇧 🇩🇪
SPV-er & psychedelisch therapeut
Gijs heeft 20 jaar ervaring binnen de ambulante GGZ. Hij gaf les en supervisie aan de opleiding MGZ-GGZ aan de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen). Verder heeft Gijs zich breed ontwikkeld in mindfullness, gesprekstherapie, neurofeedback , meditatie, compassietraining en ACT.
Cécile
🇫🇷 🇬🇧 🇪🇸
Compassietrainer & psychedelische gids
Cécile is een gecertificeerde Compassionate Inquiry-facilitator, opgeleid door Gabor Maté en zijn team. Verder werkt Cécile met de MindBody health methode om jouw psychedelische sessie effectiever te maken. Cécile kan psychedelische sessies in het Frans, Engels en Spaans begeleiden.