Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoudsopgave

De geschiedenis van LSD therapie

LSD is een synthetische drug die voor het eerst werd gesynthetiseerd in 1938 door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann. In de jaren 50 en 60 werd het door de CIA geëxperimenteerd als potentieel waarheidsserum en mind control-middel. LSD therapie was in de jaren 60 mogelijk en is daarna redelijk snel illegaal geworden. Tijdens de jaren 60 werd LSD populair bij de jeugd en hippies vanwege de hallucinogene en bewustzijnsveranderende effecten. Hierdoor werd LSD al snel verboden in de Verenigde Staten en de meeste andere landen vanwege de potentieel schadelijke effecten op de hersenen en de psyche, evenals de toenemende zorgen over recreatief gebruik en misbruik. Sinds de laatste tien jaar wordt onderzoek weer toegestaan en veelvuldig gedaan. De potentie als therapeutische ondersteuning van LSD is namelijk hoog.

Legale LSD therapie

In Nederland is het mogelijk om legale LSD therapie aan te bieden door gebruik te maken van LSD analogen, welke stoffen zijn die structureel en betreffende de werking gelijkend zijn als het illegale LSD. Deze LSD analoog werkt na inname hetzelfde als LSD-25, maar staat niet vermeld in de Nederlandse Opiumwet als illegale stof. Omdat LSD nog niet wordt geclassificeerd als medicijn is volgens de huidige wetgeving een LSD sessie dus geen officiële behandeling die de reguliere GGZ therapie vervangt. Toch kunnen we door legale analogen en het nabootsen van toekomstige LSD therapie nu al een vergelijkbaar alternatief aanbieden.

De werking van LSD

LSD heeft effect op je brein en je perceptie. De eerste effecten van LSD beginnen ongeveer 30 minuten na inname en het hoogtepunt van de effecten komt gemiddeld na 75 minuten. Deze effecten kunnen worden opgesplitst in wat je ervaart en wat meetbaar is in het brein. De totale duur van een LSD trip komt gemiddeld uit op 8 uur met een afterglow van ongeveer 4 uur.

LSD therapie duur
LSD sessie therapie -LSD therapie

LSD in de wetenschap

De laatste jaren wordt er weer meer onderzoek gedaan naar LSD en de toegevoegde waarde van LSD tijdens therapie. LSD therapie werkt goed door verschillende werkingsmechanismen. Één daarvan is dat LSD de activiteit van de amygdala, een hersengebied dat betrokken is bij angst en emotieregulatie, vermindert. Dit kan leiden tot een afname van negatieve emoties en een toename van positieve emoties. Een andere verklaring is dat LSD de connectiviteit tussen verschillende hersengebieden verandert, waardoor er nieuwe perspectieven, inzichten of betekenissen kunnen ontstaan. Dit kan helpen om vastgeroeste denkpatronen of overtuigingen te doorbreken en om traumatische ervaringen te verwerken. Een derde verklaring is dat LSD de neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen, bevordert. Dit kan leiden tot een verbetering van het leervermogen, het geheugen en de stemming.  Vanwege deze mechanismen wordt er onderzoek gedaan naar de werking van LSD bij de onderstaande klachten en/of aandoeningen

Depressie

Diverse onderzoeken naar het gebruik van LSD bij depressie zijn uitgevoerd, hoewel de meeste in de jaren 60 en 70 hebben plaatsgevonden en vaak ongestructureerd of ongecontroleerd waren. Een recent interesse heeft echter geleid tot gecontroleerde onderzoeken die verschillende beloftevolle resultaten hebben opgeleverd.

Zo liet in 2014 een kleine, placebo-gecontroleerde studie zien dat één dosis LSD de stemming bij patiënten met een depressie tijdelijk verbeterde. Ook bleek in een andere studie in 2020 dat in combinatie met psychotherapie LSD de symptomen van depressie en angst verminderde bij patiënten met een levensbedreigende ziekte.

Angst

Onderzoek van 2021: Van onderzoek naar behandeling: LSD-geassisteerde psychotherapie bij existentiële angst.
In deze studie werd onderzocht of de psychedelische stof LSD effectief kan zijn als behandeling bij patiënten die angst- en stemmingsstoornissen hebben in de laatste fase van hun leven.

Onderzoek van 2019: Beoordeling van het potentieel van LSD-geassisteerde therapie voor de behandeling van angst
In dit onderzoek werd het potentieel van LSD-geassisteerde therapie onderzocht als behandeling voor angststoornissen. Er werden positieve resultaten gevonden en er werd voorgesteld dat verder onderzoek nodig is.

Onderzoek van 2016: De effecten van LSD-geassisteerde psychotherapie bij patiënten met angststoornissen
Dit onderzoek onderzocht de effecten van LSD-geassisteerde psychotherapie bij patiënten met angststoornissen. Er werden positieve resultaten gevonden en er werd geconcludeerd dat verder onderzoek nodig is.

Verslaving

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de mogelijke effecten van LSD op verslaving. Één daarvan is een onderzoek uit Groot-Brittannië, waarbij twintig vrijwilligers met depressie of verslaving LSD kregen toegediend en met hersenscanners werden gevolgd. De onderzoekers vonden dat LSD de default mode network (DMN), een netwerk van hersengebieden dat betrokken is bij zelfreflectie en identiteit, tijdelijk uitschakelde. Dit zou kunnen leiden tot een vermindering van negatieve gedachten, een vergroting van het bewustzijn en een verandering van perspectief. Een ander onderzoek is een meta-analyse van zes studies uit de jaren zestig, waarbij 536 patiënten met alcoholisme LSD kregen als onderdeel van hun behandeling. De meta-analyse vond dat LSD een significante positieve invloed had op het verminderen van alcoholmisbruik tot zes maanden na de behandeling. De onderzoekers suggereerden dat LSD een spirituele of mystieke ervaring kan opwekken, die kan leiden tot een verandering in waarden, doelen en prioriteiten.

Overzicht

Naast de eerder genoemde studies naar LSD bij depressie, angstklachten en verslaving lopen er ook nog onderzoeken naar: PTSS, OCS, persoonlijkheidsstoornissen, Autismespectrumstoornis (ASS), Clusterhoofdpijn, Chronische pijn, Alzheimer, Parkinson, MS en meer. Via de onderstaande knop.

LSD sessie bij Triptherapie

Triptherapie heeft de LSD sessie sinds 2019 opgenomen in de psychedelische dienstverlening. Hoewel de meeste klanten kiezen voor psilocybine therapie, groeit de vraag naar LSD therapie wegens de aandacht in de media en de positieve onderzoeksresultaten die behaald worden bij klinische onderzoeken. Zo’n 80% van onze klanten kiest voor een psilocybine sessie, 15% voor MDMA therapie en 5% voor LSD therapie. Dit lijk relatief weinig maar komt neer op 1 van de 20 personen.

Een voor- en nadeel van LSD sessies is de lange werkingsduur van LSD, wat ervoor zorgt dat we LSD vaak afraden voor personen die nog nooit psychedelica hebben gebruikt. Dit komt omdat wanneer personen de psychedelische staat als onprettig zouden ervaren LSD te lang onprettig zou zijn. Onervaren personen raden we veelal aan om een korter durende psilocybine sessie eerst te proberen om ervaring op te doen.

Contra-indicaties LSD therapie

LSD is volgens diverse onderzoeken net zo als psilocybine een zeer veilig psychedelicum. Toch kunnen combinaties met diverse medicijnen of aandoeningen gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk om een intakeproces te doorlopen voordat er een LSD sessie wordt geboekt . De intake is een controle en kan helpen om te bepalen of er een verhoogd risico is op nadelige effecten, zoals paniekaanvallen, paranoia, hallucinaties en andere psychologische problemen. Verder dient de intake ook als basis voor de persoonlijke adviezen ter voorbereiding van de LSD sessie.

  • Lithium medicatie
  • Tramadol medicatie
  • MAO remmers, SSRI, antidepressiva of antipsychotica
  • Een verhoogde kans op psychose
  • Gevoeligheid voor paranoia
  • Gevoeligheid voor argwaan
  • Hoge bloeddruk of hartklachten
  • Jonger dan 23 jaar
  • Zwangerschap en/of borstvoeding gevend
  • PTSS en zware traumatisering

LSD therapie reserveren

Bij Triptherapie kan er door de klant gekozen worden waar de LSD therapie gedaan wordt. Naar voorkeur van de klant komen we op huisbezoek, in hotels, vakantiewoningen of Airbnb. Wij bieden deze sessies ook aan op onze eigen locatie in Schiedam. Wij kunnen individuele sessies en groepen tot acht personen begeleiden. Indien een LSD sessie wordt geboekt voor de therapeutische effecten, raden we aan de groep niet te groot te maken.

Marcel is onze LSD specialist en wordt standaard ingezet bij LSD sessies. Lees meer over Marcel en onze locatie nabij Rotterdam en Den haag via de onderstaande pagina’s. Voor boekingen voor meer dan twee personen raden we aan om contact met on op te nemen.