Bad trip: ondersteuning en voorkomen van negatieve ervaringen

Bad trip

Inhoudsopgave

Bad trips en psychedelica

Bad trips behoren helaas tot de keerzijde van psychedelische ervaringen. We beschrijven in dit artikel wat een bad trip precies inhoudt, hoe je deze negatieve ervaringen kunt voorkomen en welke ondersteuning beschikbaar is (zowel tijdens als na zo’n ervaring). Deze blog combineert inzichten uit recente onderzoeken, praktische tips en wetenschappelijke achtergronden om een tips te geven tegen een negatieve psychedelische reis.

Wat is een bad trip?

Een bad trip is een intense, vaak onaangename ervaring die kan optreden tijdens het gebruik van psychedelische stoffen of andere psychoactieve middelen. Kenmerkend hierbij zijn gevoelens van angst, paniek, paranoia en verwarring. De ervaring kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals misselijkheid, duizeligheid en hartkloppingen. Wetenschappelijk gezien ontstaan bad trips door een complexe wisselwerking tussen neurotransmitters in de hersenen, waarbij bijvoorbeeld overmatige stimulatie van glutamaat, serotonine- en dopaminesystemen een rol kan spelen, terwijl er een tekort is aan het kalmerende GABA.

Negatieve psychedelische ervaringen worden vaak versterkt door een onveilige of stressvolle omgeving en een onvoorbereide mindset. Bad trips komen het meest voor bij mensen die alleen een trip doen.

Bad trip

Oorzaken en risicofactoren

Deze zaken spelen vaak een grote rol bij het ervaren van een bad trip:

  • Omgevingsfactoren: Een onveilige of onbekende omgeving kan angstgevoelens versterken.
  • Emotionele gesteldheid: Een kwetsbare of gestreste gemoedstoestand maakt iemand gevoeliger voor negatieve invloeden.
  • Neurochemie: Afwijkingen van hoeveelheid neurotransmitters in het brein beïnvloeden de trip aanzienlijk.
  • Interactie met andere stoffen: Het gelijktijdig gebruik van andere middelen of medicatie kan de kans op een negatieve ervaring verhogen.

Hoe kan je een bad trip voorkomen?

Preventie van een bad trip begint bij de voorbereiding. Bij Triptherapie helpen we met de voorbereiding van elke psychedelische sessie die bij ons wordt gedaan. De neurochemie speelt hierin mogelijk de belangrijkste rol, maar de onderstaande factoren wegen ook mee:

  • Set en setting: Zorg voor een vertrouwde omgeving of locait speciaal gemaakt voor psychedelische sessies. Kies een therapeut die bij je past om je te begleidien. Deze zogenaamde “set & setting” is cruciaal om negatieve emoties en onverwachte angstreacties te minimaliseren.
  • Informeer jezelf grondig: Als het je rust geeft om te begrijpen hoe psychedelica werken, lees dan diverse wetenschappelijke onderzoeken en ervaringsverhalen over de effecten en risico’s van de stoffen. Een goed geïnformeerde gebruiker kan beter anticiperen op moeilijke situaties en het daarna loslaten.
  • Dosis en zuiverheid: Gebruik altijd een gecontroleerde dosis en let op de zuiverheid van de middelen. Te hoge doses of onzuivere substanties kunnen een negatieve trip uitlokken. Bij beginnelingen is het verstandig om de dosering per sessie op te bouwen.
  • Mentale voorbereiding en intentie: Bepaal vooraf je intenties en sta open voor wat je gaat ervaren. Meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de geest voor te bereiden.

GABA en glutamaat: de biochemie achter bad trips

Onderzoek wijst uit dat de balans tussen neurotransmitters een sleutelrol speelt bij de ervaring van een bad trip. Hierbij spelen twee neurotransmitters een belangrijke rol. Glutamaat is de belangrijkste excitatoire neurotransmitter in de hersenen en hierbij kan een overmatige activering van receptoren kan tot een overbelasting van het zenuwstelsel en gevoelens van angst en paniek.

GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter die de hersenactiviteit reguleert en overmatige stimulatie tempert. Het begrijpen van effecten van deze twee neurotransmitters op elkaar en bij psychedelische sessies kan helpen de oorzaken van een bad trip beter te doorgronden en de effecten ervan te beheersen. Een juiste balans tussen GABA en glutamaat verkleint namelijk de kans op een negatieve psychedelische ervaring aanzienlijk! Het is daarom verstandig om al tijdens de voorbereiding te le letten op afwijkingen in de neurochemie. Bij Triptherapie zorgen we ervoor dat we al voor de sessie de neurochemie meer in balans brengen om de kans te vergroten op een goede ervaring.

GABA glutamaat hippocampus -Bad trip: ondersteuning en voorkomen van negatieve ervaringen

Wat kan je doen na een bad trip?

Wanneer een bad trip toch plaatsvindt, is het belangrijk om te weten hoe je hier op een gezonde manier mee omgaat. Geef jezelf in ieder geval de dag na de trip voldoende rust en ga op tijd naar bed om te herstellen van trip. Er zit namelijk een kans in dat een goede nachtrust de tweede dag na de trip al wonderen doet. Heb je het gevoel niet te verbeteren of je blijft angstig? Maak dan gebruik van deze tips:

  • Neem GABA: GABA is een supplement wat je kan helpen om meer tot rust te komen. Indien je medicatie gebruikt dien je wel navraag te doenof GABA geschikt voor je is.
  • Zoek professionele hulp: Na een ingrijpende ervaring kan het nuttig zijn om met een therapeut of counselor te spreken. Bij Triptherapie bieden wij professionele begeleiding, waarbij we samen de betekenis van de ervaring verkennen en manieren vinden om deze te integreren.
  • Nabespreking en integratie: Een gestructureerde nabespreking kan helpen om de ervaring te verwerken. Dit kan door middel van gespreksgroepen of individuele sessies, waarin emoties en inzichten worden gedeeld.
  • Fysieke en mentale zelfzorg: Geef jezelf nog meer de tijd en ruimte om te herstellen. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en ontspannende activiteiten. Dit bevordert het herstel van zowel lichaam als geest.
  • Bedenk: Bad trips maken het brein niet stuk, maar het brein kan wel tijdelijk anders werken. Als de angst en stress eenmaal weg is, normaliseert alles weer.

Extra integratie bij Triptherapie

Wij bieden extra integratiesessies aan voor onze eigen klanten, maar ook voor mensen die zelf een trip hebben gedaan er voelen dat ze iets moeten doen met de ervaring. Heb je een negatieve ervaring gehad en wil je ondersteuning van één van onze therapeuten? Maak dan gebruik van deze extra integratiesessies. Je kunt het huidige aanbod bekijken via de onderstaande knop.

Bad trips zijn slechts incidenteel

Dankzij onze zorgvuldige voorbereiding, professionele begeleiders en plaatselijke voorzorgsmaatregelen komen bad trips bijna nooit voor. Van de 2500 mensen die wij hebben geholpen zijn bad trips nog op een hand te tellen en deze mensen bleken vaak ook niet onze instructies te hebben gevolgd tijdens de voorbereidingsprocedure. Al met al schatten wij de kans op basis van onze gegevens op een bad trip in op slechts 0,1 procent. Dat is ongeveer 1 op 1000 mits men ons protocol volgt.

Professionele begeleiding bij Triptherapie

Bij Triptherapie bieden wij gespecialiseerde ondersteuning voor mensen die te maken hebben gehad met negatieve ervaringen tijdens een trip. Onze begeleiding is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de praktijkervaring van therapeutisch professionals. Wij helpen je bij:

  • Integratie van de ervaring: Door middel van gestructureerde integratiesessies onderzoeken we samen de betekenis van jouw ervaring.
  • Veilige en persoonlijke ondersteuning: Elke sessie wordt aangepast aan jouw persoonlijke behoeften, met als doel een veilige ruimte te creëren voor herstel.
  • Preventieve adviezen: Wij informeren en adviseren over de risico’s en preventiemaatregelen, zodat toekomstige negatieve ervaringen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Contact of aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een psychedelische sessie bij Triptherapie? Vul nu vrijblijvend de intake in. Heb je vragen? Neem dan onze FAQ-sectie door of neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen over bad trips

Bekijk hier enkele van de vragen die mensen hebben als het gaat over bad trips.

Blijf kalm, zoek een rustige plek en, indien mogelijk, schakel iemand in die je vertrouwt. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de spanning te verminderen.

De duur varieert per persoon en stof, maar de acute fase kan enkele uren duren. Zo is de piek bij psilocybine slechts 2 uur en bij LSD 4uur. Het nabewustzijn en de verwerking van de ervaring kan langer in beslag nemen.

Hoewel een bad trip een ingrijpende ervaring kan zijn, leidt het niet per se tot blijvende schade. Met de juiste ondersteuning en integratie kan de ervaring zelfs leiden tot persoonlijke groei.

Een bad trip is een intense, vaak negatieve ervaring die kan optreden tijdens het gebruik van psychedelische middelen, waarbij gevoelens van angst, paniek, verwarring en lichamelijke klachten zoals misselijkheid en duizeligheid optreden.

Algemene FAQ

Mocht je op zoek zijn naar een andere vraag en antwoord? Je kunt dan ook ervoor kiezen om de zoekfunctie op onze site te gebruiken, de meestgestelde vragen-sectie te raadplegen of het aan te vragen aan onze chatbot Trippy.

De recente vragen van de Q&A