De werking van LSD
De werking van LSD lijkt voor de perceptie van degene die het inneemt heel erg op de werking van andere psychedelica zoals paddo’s, DMT, ayahuasca en vele andere. De geestverruimende effecten zijn voor het grootste gedeelte toe te schrijven aan de stimulatie van de 5HT2a receptoren in het brein (frontale hersenkwab), die in feite door alle psychedelica wordt gestimuleerd. LSD heeft echter een unieke potentie, omdat het zich veel sterker bindt aan deze receptoren dan andere psychedelica. Dit resulteert in een intensere en langdurigere ervaring, met trips die tot wel 12 uur kunnen aanhouden, in tegenstelling tot de kortere effecten van bijvoorbeeld psilocybine. De binding van LSD aan de 5HT2a receptoren leidt tot significante veranderingen in perceptie, emotie en bewustzijn. Dit kan resulteren in visuele hallucinaties, verhoogde introspectie en zelfs mystieke ervaringen.
LSD werkt krachtiger dan andere psychedelica
LSD kan zichzelf veel beter binden aan de 5HT2a receptoren dan alle andere bekende psychedelica. Het lijkt erop alsof LSD zich vastplakt en vastschroeft aan de receptor waardoor een LSD trip vaak ook heel lang duurt. Een LSD trip kan tussen de 8 en 12 uur duren, terwijl andere psychedelica zoals paddo’s een trip genereren van tussen de 3 en 8 uur. Tevens kunnen de visuele hallucinaties intenser zijn dan wat de meeste gebruikers van LSD van te voren verwachten.
De nadelen van LSD
De potentie van LSD is ook meteen het grootste nadeel. Het lijkt erop dat van alle psychedelica LSD de hoogste kans geeft op psychoses. Naar mijn idee is dit voornamelijk omdat de trip zo lang kan duren dat uiteindelijk de scheidingslijn tussen wat echt en “nep” begint te vervagen. Wat is dan nog een illusie en welke illusie is een illusie in een illusie? Een ander kan zich gaan beseffen tijdens een trip dat het leven wat we kennen waarschijnlijk ook een hallucinatie is. Uiteindelijk is de wereld die we zien een representatie van wat we geloven te zien.
Andere nadelen kunnen zijn:
- De trip pakt heftiger uit, dan je van te voren bedacht had.
- Badtrip (angst, paniek, onrust).
- Psychiatrische ziektes (depressie, psychose) kunnen verergeren, of langer duren.
- Verwonding door je in een gevaarlijke, of onhandige, situatie te begeven.
- Bij mensen met een psychiatrische ziekte zoals bijvoorbeeld een depressie of psychose verhevigt LSD de aandoening.
- Sluimerende depressies en psychosen kunnen naar boven komen en langdurig narigheid veroorzaken. Medische behandeling is dan nodig.
- Als je een ziekte hebt en / of medicijnen gebruikt, is gebruik van LSD af te raden. Het kan gevaarlijke of zeer onaangename gevolgen hebben. Sommige typen antidepressieve medicijnen (tri-cyclische) leiden tot een LSD-overdosering.
- Er zijn meldingen van gebruikers die langdurig last houden van afwijkingen bij het zien (HPPD). Zij zien zeer storende afwijkingen in kleur, vorm, beweging, contrast enzovoort.
IS LSD geschikt om mee te microdoseren?
Wegens de lange werking van LSD is microdoseren zeker goed mogelijk. De dosering precies uitmeten is lastig omdat LSD zo krachtig is. Het gaat namelijk om microgrammen LSD. Dat is een factor 1000 minder dan milligrammen. Indien de microdoseringen al zijn geprepareerd en overeenkomen met de gewenste microdosis, i s het doseren geen probleem meer.
Een ander puntje van aandacht is slaap. Slaap je minder makkelijk in, dan is LSD waarschijnlijk te lang actief en zou je lager moeten doseren of heel vroeg in de ochtend meteen de microdosering innemen.
Een andere vraag is of je wel wilt microdoseren. In geval van depressie bestrijding, burn-out, angst etc is een microdosering slechts een middel dat symptomen onderdrukt. Stel dat er door een slechte leefstijl een depressie ontstaat (kan door voeding komen). Als je dan door de LSD de depressie niet meer voelt, blijf je wel nog steeds slecht eten/leven en blijf je eigenlijk je lichaam stuk maken. Probeer dus ook als je wel gaat microdoseren te achterhalen waar je verbeterpunten kunnen liggen.
Is LSD geschikt voor psychedelische therapie?
LSD kan geschikt zijn voor psychedelische therapie, zo hebben mensen met OCS vaker iets aan een LSD sessie dan andere groepen. LSD heeft echter wel een aantal beperkingen (vanwege de intensiteit en de lange werkingsduur) waar je niet of minder last van hebt als je bijvoorbeeld psilocybine als tripmiddel gebruikt. LSD is dus vaak niet de beste keuze als het gaat over een therapeutisch psychedelisch tripmiddel. Ik denk zelf wel dat een microdosering tot kleine dosering van LSD in combinatie met een hogere dosering paddo’s, magic truffels of psilocybine een positieve bijdrage kan leveren aan het therapeutische effect van triptherapie, omdat je als het ware een langere lichte afterglow kan realiseren. Het combineren van LSD met psilocybine wordt overigens een wizardflip genoemd en geeft veel kleurrijke en gedetailleerde hallucinaties terwijl de trip niet te lang duurt, zo’n zes uur.