MDMA en blootstellingstherapie tegen PTSS

MDMA structuur

Inhoudsopgave

PTSS symptomen

Meer dan de helft van de bevolking komt in aanraking met een traumatische ervaring waaruit PTSS klachten kunnen ontstaan. Dit is een zeer zorgwekkend maatschappelijk fenomeen. Het is essentieel om symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) te herkennen en erkennen na een traumatische gebeurtenis. PTSS kan verlammend werken en ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks leven van een persoon, waaronder gevoelens van angst, intensieve stress en ongemak. Hieronder sommen we een aantal symptomen op.

MDMA kristallen

Herbeleving

Herbelevingen in de vorm van beelden, dromen en gedachten over het trauma. De herbelevingen kunnen zicht uiten als interne dialoog, emotioneel of visueel.

Negatief wereldbeeld

Een overmatig en onrealistisch negatief beeld van de wereld waarin iedereen en alles onveilig aanvoelt. Veilige personen of situaties worden eerder als bedreiging ervaren.

Agitatie

Altijd aan en scherp zijn waardoor slaapproblemen, slechte concentratie, woede regelmatig voorkomt als gevolg.

Ontwijkend

Het uit de weggaan van mogelijk triggers maakt een kleinere sociale wereld met als bijgevolg eenzaamheid en verslaving.

MDMA sessie tegen PTSS klachten

Blootstellingstherapie is een vorm van therapie die gericht is op het overwinnen van angststoornissen/PTSS. Het houdt in dat de patiënt op een veilige manier stapsgewijs wordt blootgesteld aan de situaties die angsten of angstreacties oproepen, zodat de angst uiteindelijk afneemt.

Diverse oudere en recente onderzoeken tonen aan dat het gebruik van MDMA tijdens blootstellingstherapie kan zorgen voor een versnelling en een verbetering van de behandeling. MDMA kan namelijk zorgen voor een versterking van therapeutische relatie, waardoor de patiënt zich meer openstelt. Daarnaast kan MDMA ervoor zorgen dat de patiënt minder angst ervaart en meer positieve emoties. Dit kan de patiënt helpen om moeilijke situaties beter te verwerken en hierdoor sneller vooruitgang boeken met de therapie.

Opdracht als voorbereiding

Het is belangrijk om voor de eerste MDMA sessie het trauma en de triggers zo veel mogelijk in kaart te brengen. Een week voor de eerste MDMA sessie waarbij blootstellingstherapie een belangrijke rol speelt wordt er zelfstandig een begin gemaakt aan het maken van een triggerlijst.

De triggers kunnen geluiden, situaties, personen of andere zaken zijn. Denk hierbij aan dingen die de PTSS-symptomen uitlokken zoals ontwijking, agitatie, herbelevingen en het versterken van een negatief wereldbeeld.  Daarnaast is het handig om de primaire respons op te schrijven. Met de primaire respons bedoelen wij dan de automatische reactie van het lichaam/gedachten, wat vaak iets te maken heeft met de fight/flight/freeze reactie. Verder kan er worden opgeschreven wat de secundaire respons is en daarmee bedoelen we wat voor bewuste keuze je maakt na de trigger en primaire respons. Maak voor het gemak een tabel die er ongeveer zo uit ziet:

TriggersPrimaire responsSecundaire respons
KnalgeluidAngstig gevoel, terugdenken aan oorlogMuziek luisteren om rustig te worden
Geuren?  
Beelden?  

Meditatie en sport kan helpen

Indien het maken van een triggerlijst te veel stress veroorzaakt kan het nuttig zijn om een  pauze in te lassen voor iets wat rust geeft. Sporten en diverse ademhalingstechnieken kunnen hierbij helpen. Kies dus voor ontspanning wanneer dat nodig is.

Andere belangrijke voorbereiding

Personen met angstklachten hebben vaak een verstoorde verhouding glutamaat/GABA in het brein en dan met name in de hippocampus. GABA is een inhibiterende neurotransmitter die helpt om angsten te verminderen en ontspanning te bevorderen. Wanneer de niveaus van GABA in de hersenen worden verhoogd kan dit een kalmerend effect hebben. Tevens verhoogd een goede balans in de deze neurotransmitters de kans op een positieve uitwerking van een psychedelische sessie.

Tijdens de voorbereiding van psychedelische sessies geven wij adviezen op basis van de intake om zo de neurotransmitters, waaronder GABA, in balans te brengen waardoor de gemoedstoestand voor de sessie kan verbeteren én de sessie beter zal verlopen.

GABA glutamaat hippocampus -MDMA en blootstellingstherapie tegen PTSS

De ondersteuning tijdens MDMA therapie

Naast het zorgdragen van fysieke veiligheid is het minstens net zo belangrijk om een gevoel van veiligheid te geven aan diegene die gebruikt maakt van de combinatie van blootstellingstherapie en een MDMA therapie. Zonder oordeel werken en proberen te begrijpen dat het ‘afwijkende’ gedrag eigenlijk heel normaal is gezien de omstandigheden, kan een goede band tussen de therapeut en de cliënt bewerkstelligen. Het is altijd belangrijk dat beiden partijen diegene met PTSS te zien als iemand die slachtoffer is geweest van de situatie en dat er met een behandeling zicht is op vermindering van de symptomen.

Voor de emotionele veiligheid is het belangrijk te vermelden dat alle gevoelens en emoties belangrijk zijn en dat deze tijdens de MDMA sessies een belangrijke rol kunnen spelen. Voordat de effecten van MDMA optreden kan schaamte,schuldgevoel,k, angst en het vermijden van verdriet in de weg staan tijdens het eerste gedeelte van de sessie. Het is bij MDMA sessies echter niet een groot probleem omdat zodra MDMA begint in te werken deze vormen van zelfbescherming kunnen verdwijnen. Het is voor de begeleiding belangrijk om de cliënt de tijd te geven om zichzelf veilig te voelen om te praten over het trauma. Alles bij elkaar is het een ongeforceerde aanpak met begrip voor de situatie voor de persoon in kwestie.

Het stressniveau aangeven tijdens de sessie

De SUDS score (Subjective Units of Distress Scale) wordt gebruikt om de mate van emotionele spanning of stress te meten die iemand ervaart. Het is handig om te kunnen communiceren tijdens de sessie hoeveel stress het geeft om te praten over bepaalde traumatische ervaringen of hoeveel angst er opgewekt wordt tijdens de blootstelling. Het kan aangeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 aangeeft dat er geen stress of spanning wordt gevoeld en 100 de ergste stress of spanning vertegenwoordigt zoals tijdens de traumatische ervaring zelf. Het is namelijk voor een goede MDMA sessie handig om bij triggers niet een grote stressreactie op te wekken en de onderlinge communicatie kan hierbij helpen.

Na de MDMA-blootstellingstherapie

Het kan na de MDMA sessie makkelijker zijn om dingen te doen die anders werden vermeden. Als de stressniveaus laag blijven is het raadzaam om gebruik te maken van de situatie en juist de blootstelling op te zoeken. Dit kan het proces van de blootstellingstherapie versnellen. Het is hierbij aanbevolen om het niet te extreem te maken en kleine stappen te nemen. Het noteren van de SUDS score kan helpen om meer inzichten te krijgen bij het verloop van de vermindering van angstklachten.

Legale MDMA sessies in Nederland

In Nederland is het aanbieden van MDMA als psychotherapeutische behandeling nog niet legaal, maar er bestaat wel een mogelijkheid om MDMA sessies aan te bieden. Door het gebruik van een legaal analogon van MDMA met 95% dezelfde werking. Dit analogon valt niet onder de Opiumwet of de Geneesmiddelenwet, waardoor het legaal is. Deze stof activeert dezelfde neurotransmitters als MDMA en heeft daarom vergelijkbare effecten hebben op het gevoel van verbondenheid en empathie.

Volgens de wet vallen onze huidige MDMA sessies dus niet onder medische behandelingen, alhoewel we streven om zoveel mogelijk de toekomstige medische MDMA geassisteerde psychotherapie na te bootsen. Het is raadzaam om de onderstaande informatie door te nemen bij interesse in een MDMA sessie.

Recensies MDMA sessies

Psychedelische therapie kan spannend zijn en daarom is het fijn om te weten hoe anderen een MDMA sessie hebben beleefd en wat de resultaten daarvan zijn geweest. We sommen hieronder wat recensies op.

Ruim een week geleden heb ik een mdma sessie gehad onder begeleiding van Ronald. Zonder dat ik het door had had ik vooraf een verwachting gecreëerd van de sessie en ik bemerkte dat een deel van mij na de sessie wat teleurgesteld was. Die teleurstelling was gelukkig van korte duur want het was achteraf veeeel beter dan wat ik had verwacht. Het was precies wat ik nodig had om de volgende stappen te kunnen nemen. Na de sessie ging het proces nog een paar dagen en nachten door, fysiek en middels dromen waarin precies mijn thema’s aan de orde kwamen. Ik ben dichterbij mezelf gekomen en voel me sinds die vrijdag zo intens dankbaar. Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst en ik weet nu dat wat er ook nog mag komen… Kom maar… Ik ben er klaar voor.

Dankjewel Ronald voor jouw fijne begeleiding. De juiste persoon op de juiste tijd op de juiste plek. Dankbaar 🙏

De uren vlogen voorbij en na zes uur maakte Janneke zich klaar om te gaan. Omdat ik me zo verbonden met haar voelde, was ik me aan haar gaan hechten en vond ik het moeilijk om haar te zien gaan. Ook tijdens te sessie toen ze even naar het toilet ging, voelde ik een eenzaamheid en een licht gevoel van verlatenheid, maar de MDMA haalde me al vrij snel uit deze gevoelens. Na de sessie kwam een angst voor het verlies van dat warme gevoel naar boven en deze angst heb ik ongeveer drie dagen bij me gehad. De “dinsdagdip” viel me zwaar en ik was hier niet genoeg op voorbereid. Nu twee weken later voel ik me licht, open, kalm en helder. Ik heb een beter zelfbeeld en voel me rustig in mijn dagelijkse bezigheden. Voor het eerst in jaren voel ik me al dagen stabiel; niet té blij, niet té somber, niet chaotisch maar tevreden. Triptherapie heeft een deur voor mij geopend naar psychedelica als helend middel en ik ben nieuwsgierig naar wat het me nog meer gaat brengen.

Marcel heeft mij zeer goed geholpen tijdens mijn sessie. Wat was ik bang in het begin! Toch heeft de kalme aanpak van Marcel me geholpen om het aan te durven. Ik voel nu nog steeds een oase van rust en blijheid als ik terug denk aan die mooie sessie. Ik heb minder last van angst en voel me meer verbonden. Nogmaals bedankt en ik denk dat ik over 3 maanden nog eens bij je terug kom!