Nu ook in Nederland onderzoek

Wij roepen al langer dat we paddo’s inzetten tijdens een psychedelische tripsessie om depressie te bestrijden. Soms worden wij daar raar op aangekeken, maar we staan op de rand van medische doorbraken door onderzoeken. Krijgen we dan eindelijk de bevestiging die wij en andere psychonauten al weten?

UMCG onderzoek

Patiënten met een hardnekkige depressie kunnen meedoen aan een experimentele behandeling van de UMC’s Groningen en Utrecht met psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en truffels.

,,Een behandeling met psychedelica lijkt hoopgevend’’, zegt psychiater en hoogleraar Robert Schoevers. ,,De afgelopen jaren vonden geen grote doorbraken plaats in de behandelingen terwijl deze hardnekkige depressies wel een groot probleem vormen voor patiënten en hun omgeving. Deze psychedelica werken anders dan de huidige antidepressiva en het effect zou ook veel sneller kunnen optreden. Maar er is nog veel dat we niet weten.’’

Op dit moment krijgen patiënten met een depressie meestal gesprekken, psychotherapie en soms ook medicijnen, zogeheten antidepressiva. Dat helpt alleen niet bij iedereen.

De twee academische ziekenhuizen gaan een groep patiënten een ‘gecontroleerde’ behandeling geven. Eerst krijgen ze gesprekken, vervolgens eenmalig een sessie waarin de patiënten de psilocybine nemen. Twee speciaal getrainde therapeuten begeleiden de daarop volgende ervaring.

Kleuren en geluiden

Psychiater Metten Somers van het UMC Utrecht: ,,Het stofje helpt om vaste denkpatronen te doorbreken. Daarnaast versterkt en verandert psilocybine de manier waarop kleuren en geluiden binnenkomen. Ook is het gevoel van tijd heel anders. De ervaring duurt in totaal zo’n 4 tot 6 uur.”

Een behandeling is niet zonder risico’s. ,,Maar als je de middelen in een gecontroleerde omgeving gebruikt, zijn ze niet gevaarlijk”, zegt Somers. ,,De behandelingen worden uitsluitend gegeven in aanwezigheid van ervaren én getrainde therapeuten. Want tijdens een sessie is het mogelijk dat een patiënt angst of verwarring ervaart. De therapeuten zijn getraind om hiermee om te gaan.”

Niet thuis proberen

In de thuissituatie experimenteren met paddenstoelen of truffels als behandeling voor depressie raden de artsen dan ook ten zeerste af. ,,De periode van angst en verwarring kan langer duren. Het is bovendien nog onduidelijk welke dosering het meest effectief is.” Ook is er nog weinig bekend over hoe mensen met een depressieve stoornis reageren op psilocybine.

Het onderzoek van de twee UMC’s maakt deel uit van een internationale studie. De studie vindt plaats in Nederland (UMC Groningen en UMC Utrecht) en een aantal andere ziekenhuizen in Europa en Noord-Amerika, waaronder Engeland, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. In totaal zullen 216 patiënten deelnemen. De planning is dat in maart de eerste patiënten in Nederland met deze experimentele behandeling kunnen starten. Deelnemende patiënten worden geselecteerd via verwijzers, waaronder huisartsen, psychiaters en GGZ-instellingen.

Bron

Beter dan in het ziekenhuis

Onze triptherapie werkt beter dan de trials in het ziekenhuis, omdat we naast de trip ook aandacht hebben voor beweging en voeding. Zo pakken we alle pijlers aan om depressie te bestrijden.


marcel

Met een (bio)chemische studie-achtergrond en een passie voor gezondheid combineer ik mijn kennis over voeding, supplementen, natuurgeneeskunde, lichaamsbeweging, psychologie en psychedelica tot een totaalaanpak voor het behandelen van psychische en psychosomatische aandoeningen/klachten. Ontdekken hoe het lichaam en geest verbonden zijn via de biochemische en elektrochemische processen is voor mij een zeer grote interesse welke me tevens helpt om psychedelische therapie te verbeteren.