De winterdip, depressie en psilocybine

d1d8ae65-87c5-442b-98af-4fd050f7509d

Inhoudsopgave

De invloeden van de jaargetijden

De jaargetijden kunnen invloed hebben op ons humeur en bijbehorende hormonen en neurotransmitters zorgen voor bijvoorbeeld de winterdip. In de winter ervaren veel mensen bijvoorbeeld een dip in hun humeur, wat ook wel bekend staat als winterdepressie of seizoensafhankelijke depressie. Dit kan worden veroorzaakt door een tekort aan zonlicht, wat het lichaamseigen “gelukshormoon” serotonine verlaagt. In de lente en zomer ervaren veel mensen juist een verbetering van hun humeur. Dit kan worden toegeschreven aan een toename van zonlicht, wat de productie van vitamine D stimuleert en de toename van serotonine als gevolg van blootstelling aan daglicht. Ook kan de verandering van de seizoenen invloed hebben op de productie van andere hormonen en neurotransmitters, zoals dopamine, noradrenaline en cortisol, die ons humeur en ons fysieke welzijn beïnvloeden.

Een gebrek aan zon in de winter

In de winter wanneer de dagen korter zijn en er minder zonlicht is, kan ons lichaam dus minder vitamine D aanmaken. Dit is omdat onze huid, wanneer blootgesteld aan zonlicht, natuurlijk vitamine D aanmaakt. Vitamine D is essentieel voor een gezond immuunsysteem, omdat het helpt bij het reguleren van onze immuunrespons. Een tekort aan vitamine D kan daarom bijdragen aan een verzwakt immuunsysteem en kan ons vatbaarder maken voor virussen zoals verkoudheden, corona en griep. Er wordt aangenomen dat een normaal vitamine D-niveau in het lichaam kan bijdragen aan een effectievere immuunrespons op virussen. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, vooral in de wintermaanden wanneer de zon minder fel schijnt. Aanvulling van vitamine D via voeding of suppletie kan helpen de immuniteit te versterken en de vatbaarheid voor virussen te verminderen.

Winterdepressie voorkomen

Er is steeds meer bewijs dat aantoont dat er een verband bestaat tussen een goedwerkend immuunsysteem, lage ontstekingswaarden en een lagere kans op depressie. Een laaggradige ontsteking kan optreden als het immuunsysteem overactief wordt en de cellen en weefsels in het lichaam aanvalt die het normaal gezien zou moeten beschermen. Deze ontstekingsreacties gaan gepaard met een verhoogde productie van cytokines, stoffen die ontstekingsreacties veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat deze ontstekingen kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van depressie.

Een goedwerkend immuunsysteem en lage ontstekingswaarden kunnen dus beschermen tegen de ontwikkeling van depressie. Het is belangrijk, vooral in de winter, om te zorgen voor een gezonde levensstijl om het immuunsysteem in stand te houden. Naast het innemen van vitamine D zijn er meer dingen die kunnen helpen zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap, supplementen en stressvermindering.

Voeding voor in de winter

In de winter is het belangrijk om het immuunsysteem te ondersteunen met de juiste voeding. Eetbare paddenstoelen, zoals Shiitake, zijn hierbij zeer effectief omdat zij het immuunsysteem ondersteunen en tegelijk de longen sparen, wat handig is bij bijvoorbeeld COVID-19. Quercetine is een plantenstof die eveneens het immuunsysteem ondersteunt en die voorkomt in o.a. kappertjes, uien, appels en bladgroenten. Kurkuma is ook een krachtig middel. Het heeft ontstekingsremmende effecten en wordt vaak toegevoegd aan gerechten voor extra smaak en gezondheidsvoordelen. Daarnaast zijn zink en selenium belangrijke mineralen voor het immuunsysteem. Zink stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en wordt aangetroffen in o.a. vlees, schaaldieren, zaden en noten. Selenium versterkt eveneens het immuunsysteem en zit in o.a. vis, volkoren granen en paranoten. Al met al is het belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding tot ons te nemen, met voldoende vitaminen en mineralen om ons immuunsysteem sterk en gezond te houden.

Voor meer tips raden we aan om ons eerdere artikel te lezen over het anti-depressiedieet en onze lijst met voedingsmiddelen met een hoge ORAC waarde (ontstekingsremmende functie van voeding).

Eetbare paddenstoelen

Het eten van eetbare paddenstoelen in de winter brengt veel voordelen met zich mee. Het is hierbij goed om te variëren met diverse eetbare paddenstoelen aangezien elke soort zijn unieke eigen stoffen bevat en het immuunsysteem op een andere manier ondersteund. Hieronder hebben we een aantal bijzondere geneeskrachtige paddenstoelen in het zonnetje gezet (pun intended).

SoortWerking
ReishiOntstekingsremmer dus beter immuunsysteem, minder depressie
Lion’s ManeMeer Nerve Grow Factor tegen Alzheimer en MS (neurodegeneratie)
Turkey tailBeter immuunsysteem tegen met name kanker
ShiitakeActiveert immuunsysteem tegen virussen via AHCC
ChagaBeter immuunsysteem
He Shou WuVia Superoxidedismutase bescherming tegen DNA veroudering
Psilocybe

Hallucinaties en BDNF voor inzichten en verbindingen in het brein

Ondersteuning met supplementen

Naast dat voeding de basis is voor een goed immuunsysteem kunnen de onderstaande supplementen het immuunsysteem tijdens de winter goed ondersteunen. We geven hieronder een aantal die goed werken tijdens de winter en via de knoppen hieronder kan je meer informatie vinden over de desbetreffende supplementen en hoe ze werken.

  • Vitamine D
  • Multivitamine met vitamine B, C, E en mineralen zoals zink en selenium
  • Saffraan (Ontstekingsremmer en neurotransmitter modulator)
  • Krill of algenolie (vanwege DHA en EPA)
  • 5-HTP of tryptofaan

Werkt psilocybine tegen winterdepressie?

Psilocybine kan op meerdere manieren werken tegen depressie. Psilocybine heeft namelijk een fysieke (biochemische) uitwerking op het brein én het geeft een subjectieve ervaring. Beiden kunnen bijdragen aan het verminderen van de winterdip of winterdepressie.

Ontstekingsremmer

Recente studies hebben aangetoond dat psilocybine een ontstekingsremmend effect heeft in het lichaam. Ervan uitgaande dat depressie een ontstekingsreactie kan zijn van het lichaam kan door het ontstekingsremmende effect van psilocybine helpen om ontstekingswaarden te verlagen en zo effectief zijn bij het behandelen van een winterdepressie.

BDNF

Naast de ontstekingsremmende effecten van psilocybine, kan psilocybine de groei van nieuwe zenuwcellen in de hersenen kan bevorderen en daarmee ook depressieve symptomen verminderen. Dit heeft te maken met activiteit van BDNF, een stof die vrijkomt bij psilocybine-gebruik. BDNF kan namelijk de dendritische uitlopers laten groeien.

Eenzaamheid

Verder kan een trip op psilocybine eenzaamheid verdrijven door personen de eenheid van het universum te laten ervaren. De afwezigheid van eenzaamheid heeft een positief effect op het immuunsysteem en daarmee ook indirect de depressie. Ook kan een spirituele reis of inzichten helpen bij het omgaan met een stressfactoren die anders leiden tot een depressie.

Psilocybine therapie

Informatie over psilocybine

Zodra 2024 start hebben wij al ongeveer 2000 mensen geholpen met psilocybine-sessies. Voordat de hype rondom psychedelica begon, wilden we de brug slaan tussen therapie met psychedelica en gezonde leefstijl.  Ook in 2024 willen we psychedelische therapie combineren met fysieke gezondheid en we helpen je hierbij graag. Om gebruik te kunnen maken van onzen diensten vragen we je om de intake in te vullen zodat we kunnen kijken of psilocybine of andere psychedelica wel gebruikt kan worden. Als we contra-indicaties vinden in de intake laten we dit weten. Mocht er geen bezwaar zijn, dan kunnen we een sessie inplannen en geven we adviezen ter voorbereiding op jouw sessie.

Beschikbaarheid Triptherapie

Voordat iemand een psychedelische sessie gaat doen is het ten zeerste aanbevolen om te begrijpen wat dit betekent. Om meer te leren over psilocybine, hoe psilocybine-therapie werkt, wat onze beschikbaarheid is voor privé of groepssessies is kan je gebruik maken van de onderstaande knoppen.