Wat is het onderbewustzijn?
Het onderbewustzijn is een verzameling van alle processen die plaatsvinden in het brein die het bewustzijn niet waarneemt. Dus zo’n beetje alles waar niet aan gedacht wordt, maar wel werkt. Denk hierbij aan je onbewuste reflexen, aangeleerde patronen en aangeboren gedrag.
Waarom bepaalt het onderbewustzijn de kwaliteit van mijn leven?
Het onderbewustzijn verstuurt signalen naar het bewuste brein zonder dat het bewuste brein het door heeft. Door deze signalen stuurt het onderbewuste het bewuste aan om bepaalde keuzes te maken. Vaak is het zo dat de keuze al gemaakt is voordat je er bewust over na kan denken. In dat geval lijkt alles automatisch te gaan. Bij mensen met depressies en/of angsten zit er vaak een verborgen angst in het onderbewuste verborgen. Deze angst hoeft niets te maken te hebben met de huidige werkelijkheid, maar het onderbewuste kan alsnog signalen sturen naar het bewuste.
Veritasium’s uitleg over onderbewustzijn
Veritasium legt via onderstaande video op een makkelijk begrijpbare manier uit hoe het bewuste en onderbewuste brein samenwerkt.
Communiceren met het onderbewustzijn
In verbinding komen met het onderbewustzijn doet vrijwel iedereen elke keer als iemand droomt. Tijdens dromen komt er een stofje vrij dat DMT heet, wat geproduceerd wordt door de pijnappelklier.
DMT lijkt heel erg op serotonine en kan zich daardoor binden aan dezelfde receptoren in het brein. Zodra er veel serotonine receptoren in het brein worden geprikkeld door DMT, met name in de frontale hersenkwab, gaat het brein in een staat van hyperconnectiviteit. Deze staat van hyperconnectiviteit wordt tijdens slapen dromen genoemd en tijdens het wakker zijn trippen genoemd. Tijdens het dromen kan er goed worden gecommuniceerd worden met het onderbewustzijn. Dit kan resulteren in vreemde dromen of dromen die er voor zorgen dat je dingen verwerkt die je recentelijk hebt meegemaakt.
Wakker zijn en dromen tegelijk
Er zijn verschillende technieken die er voor zorgen dat je lichaam “denkt” dat het slaapt en daardoor gaat de pijnappelklier meer DMT aanmaken. Dit noemen wij trippen. Overdag in droomstaat of een staat van hyperconnectiviteit zijn kan veel voordelen hebben. Deze staat van zijn is handig om het onderbewustzijn te verkennen terwijl je er bewust bij bent, in plaats van te dromen. Tijdens het trippen kan je namelijk goed bekijken waar je angsten liggen en vaak wordt er ingezien dat die angsten helemaal niet reëel zijn. Deze nieuwe kennis wordt dan verwerkt en oude (negatieve) patronen worden veranderd.
Onderbewustzijn veranderende methoden
Er zijn methoden die kunnen helpen zoals hypnotherapie, EMDR, diepe meditatie en ademhalingstherapie.
Omdat psychedelische middelen een veel hogere staat van hyperconnectiviteit kunnen bewerkstelligen dan via bovengenoemde middelen waarbij het lichaam maar een beperkte staat van hyperconnectiviteit kan geven, doen wij onze triptherapie met psilocybine. Deze methodiek werkt het beste bij depressie, angst en laag zelfbeeld.
De werking van psilocybine lijkt heel erg op het lichaamseigen serotonine wat ook depressieremmend werkt. Tevens zorgt de werking van psilocybine ook voor een staat van hyperconnectiviteit op de meest veilige manier van alle psychedelica.
Hier vindt u meer informatie over hoe psilocybine werkt.