Internationale paddo-dag 920

Wij wisten het eerlijk gezegd niet, maar op 20 september was het blijkbaar ‘International Psilocybin Mushroom Day’. Jawel, voor de vierde keer alweer dat de roemruchte paddo in het zonnetje werd gezet op 9/20. Idee van psilocybine lobbyist Nicholas Reville en zijn geheel uit vrijwilligers bestaande ‘920 Coalition’. Zij zorgden er dit jaar voor dat er op meer dan 20 plekken op aarde evenementen werden georganiseerd onder het motto: ‘Mushrooms are Medicine’.

Mushrooms tegen nicotineverslaving

Dat dit in het geheel geen gebakken lucht is, blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Dr. Matthew Johnson, die de effecten van psychedelische paddenstoelen als behandeling tegen nicotineverslaving onderzocht. Johnson is gedrags-farmacoloog aan Johns Hopkins’ Behavioral Pharmacology Research Unit in Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland.

Al 20 jaar onderzoekt hij de relatie tussen drugs, het brein en menselijk gedrag. Het laatste decennium focust hij bijna exclusief op psilocybine, de psychedelische component die van nature voorkomt in paddestoelen – nou ja, de magic mushrooms dan toch.

12 van 15 proefpersonen stopt definitief met roken

Van 2009 tot 2015 werkten de onderzoekers met een groep van 15 participanten om te achterhalen of gecontroleerde psilocybine-behandelingen hen zouden kunnen helpen met het stoppen met roken. Hun bevindingen waren opmerkelijk.

Onder de deelnemers waren 10 mannen en 5 vrouwen, allemaal mentaal gezond. Hun gemiddelde leeftijd was 51 jaar en gemiddeld rookten ze 19 sigaretten per dag, iedere dag weer en dat al 31 jaar. Allemaal hadden ze meerdere keren geprobeerd om te stoppen, tevergeefs.

Maar zie; nadat ze onder strikte begeleiding gecontroleerd psilocybine gebruikten en dat combineerden met cognitieve gedragstherapie (CGt), waren 12 van de 15 participanten na zes maanden compleet gestopt met de tabak! De onderzoekers zeggen dat het stoppercentage ook veel hoger is dan bij de gebruikelijke stopmethoden waarbij uitsluitend CGt wordt gebruikt.

 

stoppen met roken -Psilocybine houdende paddenstoelen en truffels tegen rookverslaving
Stoppen met roken, stoppen met jezelf te vergiftigen!

 

Hoe helpen paddo’s bij het beëindigen van een verslaving?

Dit actuele John Hopkins-onderzoek dat in juni in het vakblad ‘Journal of Psychopharmacology’ werd gepubliceerd, bouwt voort op wetenschappelijk onderzoek uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw naar het gebruik van psilocybine en LSD bij het behandelen van verslavingen. Maar de drugs wisten vanuit de laboratoria hun weg naar de ‘tegencultuur’ te vinden en als gevolg daarvan werden ze sterk gecriminaliseerd. Onderzoek naar hun nut als medicijn verdween, aldus Johnson, ‘in de diepvries’.

Tot nu dus, want onder leiding van Johnson wordt dit stokoude werk gereanimeerd zogezegd. Zelf spreken de Amerikanen liever over ‘psychedelische therapie’ trouwens.

De deelnemers kregen hoge doses psilocybine capsules. En in tegenstelling tot de gebruikelijke cognitieve gedragstherapie werden de participanten niet aangemoedigd om over hun rookgewoontes te gaan praten. In plaats daarvan moedigden de onderzoekers hen aan om ‘naar binnen te gaan’, vooral wanneer het effect van de paddo’s merkbaar werd.

Blijvende voordelen van ‘introspectie’

Die innerlijke introspectie, zo stellen Johnson en co, leidt tot diepgaande en mystieke ervaringen die mensen ertoe aanzet om te herbeoordelen waarom ze roken. Volgens de wetenschappers meldden de deelnemers aan de proef dat ze door de paddo-sessies ‘levendige inzichten kregen ten aanzien van hun zelfidentiteit en redenen voor roken’.

Belangrijker nog is dat de betrokkenen zeggen dat de inzichten ook bleven aanhouden nadat de effecten van de drug waren uitgewerkt. Voor sommigen zorgden de inzichten van de paddo-sessies ook voor positieve uitkomsten in andere aspecten van hun leven: van waardering voor kunst tot altruïsme (onzelfzuchtigheid) en pro-sociaal gedrag!

Enorme potentie paddo’s

Behalve aan het John Hopkins-instituut wordt er momenteel ook aan de beroemde New York University onderzoek gedaan met magische paddestoelen. Daar kijkt men naar de invloed van psilocybine op angst bij kankerpatiënten en andere gezondheidsproblemen.

Ofwel; de werkzame stof in paddo’s heeft enorm veel therapeutische potentie en we staan wellicht pas aan het begin van die ontdekkingsreis. Eigenlijk staan we daar waar we een paar decennia geleden stonden met… cannabis.

Bron: www.cnnbs.nl