Psychedelische trends

Triptherapie is als één van de eerste aanbieders van psychedelische therapie in Nederland altijd bezig om te kijken op welk gebied we kunnen innoveren. We houden onze ogen op om nieuwe trends te spotten en we proberen zelfs voorspellingen te doen zoals welke vormen van psychedelica geassisteerde therapieën er in de toekomst zullen vallen onder gereguleerde en door zorgverzekeraars vergoedde zorg, welke psychedelica illegaal worden en welke vorm van therapie de beste resultaten opleveren. Om de trends van 2024 te samenvatten, hebben we dit artikel geschreven.

Inhoudsopagve

Psychedelica en de huidige wetgeving

In Nederland wordt het gebruik van drugs ontmoedigd door de overheid. Onze overheid doet dit door voornamelijk stoffen illegaal door deze te vermelden op één van de lijsten van de Opiumwet. Zo zijn psilocybine, LSD, MDMA en paddo’s vermeld op lijst 1 en daardoor illegaal. Truffels en LSD of MDMA analogen staan niet vermeld en daarom is het momenteel wel legaal om deze stoffen te gebruiken tijdens therapeutische sessies. Nu zijn er twee tegenstrijdige ontwikkelingen op het gebied van wetgeving rondom psychedelische drugs. Aan de ene kant wilt de overheid het gebruik van psychedelische drugs afremmen door de opiumwet aan te passen en meer stoffen illegaal te maken én aan de andere kant is er een beweging om psychedelische therapie te gaan erkennen als medische behandeling.

NPS wet

In Nederland heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen die het makkelijk maakt om complete stoffengroepen illegaal te maken. Deze aanpassing van de Opiumwet zal het moeilijker maken om te werken met de analogen van huidige illegale psychedelische stoffen. Als de Eerste Kamer instemt met de wet, wordt het aanbieden van psychedelische sessies op non-medische gronden moeilijker en wellicht op termijn volledig verboden.

Regulering

Erkenning van psychedelische therapie als medische behandeling kan pas komen nadat diverse wetenschappelijke onderzoeken de verschillende fases hebben voltooid. Het Europese parlement heeft op 9 april 2024 6,5 miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek naar psilocybine bij palliatieve zorg. Dit is een signaal dat erkenning, regulering en vergoedde zorg eraan zit te komen. Wij verwachten in Nederland dat in 2025 dat er een grote verandering komt.

De betekenis van psychedelische therapie

Omdat psychedelische therapie op dit moment nog geen erkende medische behandeling is, denken sommigen dat psychedelische therapie of Triptherapie begrippen zijn die niet mogen worden gebruikt. De personen die deze valse aanname doen, denken dat het woord therapie voorbehouden is aan psychotherapie of een medische benadering. Enkele vormen van niet medische therapiën zijn bezigheidstherapie en aromatherapie. Psychedelische therapie is een begrip die tot nu toe wordt gebruikt ter aanduidingen van een legale non-medische therapievorm onder invloed van legale psychedelica.

Bij Triptherapie kan je overigens wel ervoor kiezen om met geschoolde psychologen een praatsessie te doen onder invloed van psychedelica. We mogen dat nog geen psychedelica geassisteerde psychotherapie noemen, maar wel psychedelische (aroma)therapie of afkorten tot psychedelische therapie.

Opleidingen tot psychedelisch therapeut

Aanbieders van psychedelische sessies, ayahuasca ceremonies en truffelceremonies bieden steeds meer opleidingen en trainingen aan als verdienmodel. Door vooral enthousiaste klanten na een mooie psychedelische reis warm te maken voor het werk als tripsitter, investeren deze mensen vaak een paar duizend euro in opleidingen die zijn bedoeld om klaargestoomd te worden als psychedelische gids of spaceholder. Deze praktijken zijn voornamelijk bedoeld om extra geld uit de zakken te kloppen, want naast het inwerken en informatie verschaffen over psychedelische sessies, is er geen uitzicht op werk. Sterker nog… De Nederlandse markt voor facilitators van psychedelische sessies is inmiddels aardig verzadigd.

Op dit moment zijn er dus geen opleidingen die enige waarde hebben met betrekking tot toekomstige regulering. Zodra de regulering van psychedelische therapie om de hoek komt kijken, zullen zorgverzekeraars zich inmengen met de eisen die worden gesteld aan opleidingen tot psychedelisch therapeut. Wij verwachten dat er in de basis een afgeronde opleiding tot psycholoog nodig is en dat er een aanvullende opleiding van een half jaar ervoor gaat zorgen dat iemand gereguleerde psychedelische therapie mag aanbieden. Het is nu dus nog koffiedik kijken hoe dit zich gaat ontwikkelen en welke bedrijven deze opleidingen mogen geven.

Polydrug sessies populairder

Het combineren van psychedelische middelen wordt door recreatieve gebruikers. Deze psychonauten hebben zelf vaak een voorkeur voor een bepaalde combinatie met aan de ene kant hallucinogene middelen en aan de andere kant vaak een upper. Zo wordt LSD of psilocybine vaak gecombineerd met MDMA en je zal misschien denken dat het combineren van deze middelen misschien onnodig veel risico met zicht meebrengt, maar recent onderzoek verteld ons dat het wel meevalt.

In dit onderzoek wordt namelijk gesuggereerd het gecombineerd gebruik van een lage dosis MDMA met psilocybine of LSD kan helpen om negatieve of uitdagende ervaringen (bad trips) te minimaliseren en bepaalde positieve effecten van de trip te versterken. Deze uitkomsten kunnen uiteindelijk gaan bijdragen aan hoe psychedelische therapie in de toekomst wellicht zal worden uitgevoerd met een tripmiddel zoals LSD of psilocybine in combinatie met MDMA, wat de trip vergemakkelijkt om mee te maken. De MDMA zorgt namelijk voor een vermindering van angst, meer empathie en acceptatie. Dit is voor therapeutische psychedelische sessies natuurlijk een goede uitwerking. Meer onderzoek naar veiligheid en uitwerking op de lange termijn moet nog worden gedaan.

trends psychedelische therapie

Combinaties van psychedelica met potentie

Enkele combinaties van psychedelica die steeds meer worden gedaan en aandacht krijgen zijn de hippeflip (vanwege de onderzoeken), de wizardflip (vanwege het toegankelijker maken van het gebruik van LSD) en psiloflora (vanwege de nood aan een legale variant van ayahuasca).

MDMA + psilocybine = Hippieflip

De combinatie van MDMA en psilocybine wordt steeds vaker gedaan om de kans op een bad trip te verkleinen. Sommigen personen kiezen voor de hippieflip omdat ze wel geïnteresseerd zijn in de potentiële therapeutische effecten van psilocybine, maar echt trippen te spannend vinden. Wij denken dat de hippieflip in de toekomst vaker ingezet gaat worden als therapeutische behandeling.

Passiebloem + psilocybine = psiloflora

Psilohuasca is populair, maar een combinatie die veiliger wordt geacht dan zowel ayahuasca en psilohuasca met soortgelijke uitwerking is psiloflora. De combinatie van passiebloem en truffels zorgt voor een rustigere en diepere psychedelische reis naar het onbewuste. Door gebruik van een mildere MAO remmer zijn er tevens minder lichamelijke ongemakken.

LSD + psilocybine = Wizardflip

LSD en psilocybine combineren zorgt veelal voor meer visuele effecten dan een gemiddelde psychedelische trip. Deze combinatie zal niet veel worden gebruikt als therapeutische ondersteuning, maar wordt wel gedaan door personen die graag de effecten van LSD willen ervaren. De piekervaring kan intens zijn, maar niet overweldigend lang. Ook spirituele ervaringen komen voor.

De gevaren van drugs combineren

Het combineren van psychedelische stoffen zorg voor een verhoogd risico op complicaties omdat elk psychedelicum mogelijke bijwerkingen heeft en naar elke psychedelicum moet gekeken worden of het veilig is voor de persoon in kwestie. Tevens werken verschillende psychedelica synergetisch, ze versterken elkaars werking en dit geeft een extra risico op ongewenste effecten. Bij het doseren van de de verschillende drugs dient er rekening gehouden te worden met de synergetische werking van deze middelen en daarbij horen andere doseringen dan bij solo-gebruik. Wil je een psychedelische sessie met één of meerdere psychedelica? Vul dan vrijblijvend de intake in voor een eerste check.